Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ o procjenama EK:

'Brojke su potvrda nespremnosti Vlade na provedbu strukturnih reformi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nažalost, EK je potvrdila sve što je saborski Klub HDZ-a upozoravao u raspravama od trenutka donošenja proračuna za 2014., rekao je Ivan Šuker.

HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker ocijenio je u utorak da nova procjena Europske komisije (EK) o većem padu hrvatskoga gospodarstva u odnosu na ranije prognoze potvrđuje da Vlada u zadnje tri godine nije provela potrebne strukturne reforme.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku

'Sve brojke su potvrda nespremnosti, neznanja i nepostojanja političke volje da se u Hrvatskoj provedu reforme. Javni dug je narastao na alarmantnih 83 posto i nikakva monetizacija autocesta to neće značajnije promjeniti', rekao je Šuker na konferenciji za novinare u Središnjici HDZ-a.

EK je u utorak povećala procjenu pada hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 0,6 na 0,7 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti s lanjskih 17,3 na 17,7 posto.

Nažalost, EK je potvrdila sve što je saborski Klub HDZ-a upozoravao u raspravama od trenutka donošenja proračuna za 2014., kaže Šuker - nevjerodostojnu fiskalnu i ekonomsku politiku i Vladinu nespremnost za provedbu strukturnih reformi.

NAJGORI U EU - Hrvatsku čeka još veći gospodarski pad i porast nezaposlenosti!

No, Hrvatsku daleko veći problemi čekaju u 2015. godini jer Vlada nije provela strukturne reforme u državnoj upravi, pa će prihodovna strana proračuna biti identična ili nešto lošija nego u ovoj godini, a fiskalni kapacitet poduzeća i građana bit će manji.

Hrvatska bi u iduće tri godine treba smanjiti deficit državnog proračuna, ali projekcije EK i stvarni događaji pokazuju da će se deficit povećavati. Stoga, smatra Šuker, Hrvatska neće biti politički partner u dogovorima kakve mjere treba provesti kako bi suzbila prekomjerni deficit, već će dobiti politički dekret što mora napraviti.

Šuker upozorava da će se zbog toga Hrvatska u 2016. godini zaduživati po daleko većim kamatnim stopama, a kroz visoke stope naši građani plaćat će izostanak reformi u protekle tri godine.

'U rebalansu proračuna, koji je Vlada usvojila prošlog tjedana, a na saborskoj raspravi će biti 19. studenoga, Vlada opet nije akceptirala to što govore EK i međunarodne financijske institucije, već opet ide s nekim svojim brojkama', rekao je Šuker.

Evo zašto je opasno primiti plaću u kuverti!

Bivši HDZ-ov ministar financija tvrdi da brojku od 16 milijardi kuna deficita više nitko ozbiljan u svijetu ne prihvaća, jer je taj iznos oko 19 milijardi kuna.

Na upit koje su strukturne reforme potrebne, Šuker je istaknuo važnost efikasne državne uprave jer ona uklanja prepreke investitorima i automatski otvara prostor za bolje punjenje državnog proračuna bez povećanja poreza.

Tvrdi da je HDZ spreman provesti strukturne reforme, bez obzira koliko to bilo bolno i teško, jer bez toga nema spasa za javne financije i povećanja standarda građana.

Na pitanje kako komentira Zakon o strateškim investicijama jer su od 19 projekata dosad prošla samo njih tri, odgovorio je kako zakon očito nije napravljen u vremenu i prostoru u kojem se treba primjenjivati.

'Ako donosite zakone jer očekujete da će oni donijeti investicijski tsunami, a to se ne dogodi, onda je to znak da ste promašili. Očigledno niste proveli reforme kod onih koji su taj zakon trebali primjeniti', kazao je Šuker.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene