Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procjene Europske komisije:

NAJGORI U EU - Hrvatsku čeka još veći gospodarski pad i porast nezaposlenosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija danas je objavila jesenske prognoze što se tiče ekonomije te je na temelju podataka predvidjela pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) za 0,7 posto u ovoj godini, dok bi sljedeće godine trebao blago rasti za 0,2 posto.

Europska komisija povećala je u utorak procjenu pada hrvatskog gospodarstva u 2014. godini s prethodnih 0,6 na 0,7 posto.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

Što se tiče stope nezaposlenosti, objavili su da bi ona mogla porasti s lanjskih 17,3 na 17,7 posto. 

"Nakon šest godina recesije, očekuje se da će Hrvatska sljedeće godine imati marginalno pozitivan rast, a oporavak investicija trebao bi potaknuti rast 2016. godine", objavila je Europska komisija.

Veći deficit

Deficit bi ove godine trebao iznositi 5,6 posto BDP-a, dok je prošle godine iznosio 5,2 posto. Proračunski deficit bi, prema prognozama Komisije trebao sljedeće godine blago pasti na 5,5 posto, a 2016. godine ponovno se vratiti na 5,6 posto. Komisija navodi da su razlog za to niži prihodi od PDV-a, što se djelomično može objasniti slabom dinamikom porezne baze. Na rashodovnoj strani, stvari su uglavnom odvijaju prema planovima vlasti, ali je u drugoj polovici godine došlo do povećanih troškova uzrokovanih poplavama. 

Hrvatska je od početka ove godine u Postupku prekomjernog deficita (EDP) u okviru kojeg je predviđeno da će deficit ove godine biti 4,6 posto, sljedeće 3,5 posto, a 2016. 2,7 posto BDP-a.

Komisija upozorava na negativne fiskalne rizike poput nagomilanih zaostataka u zdravstvenom sektoru i mogućih dodatnih troškova u drugim sektorima, poput obrazovanja i prometa. Komisija također upozorava da u odnosu na ove projekcije rasta postoje negativni rizici zbog nesigurnosti u domaćoj politici, posebice u vezi s fiskalnom konsolidacijom i odgađanja strukturnih reformi.

Hrvatski javni dug ove bi godine mogao dosegnuti 81,7 posto BDP-a, sljedeće 84,9 posto, a 2016. godine 89 posto BDP-a. Javni dug je povećan sa 75,7 posto, koliko je iznosio na kraju prošle godine, jer su prema novim računovodstvenim pravilima u to uključena dva velika javna poduzeća te zbog povećanja proračunskog deficita.

Hrvatska ima najlošije prognoze od svih država članica, a najbolje ima Irska, koja ove godine očekuje rast od 4,6 posto.

OVDJE PROČITAJTE IZVJEŠĆE EUROPSKE KOMISIJE!

Jesenska gospodarska prognoza za 2014. za EU – spor oporavak uz veoma nisku inflaciju

U svojoj jesenskoj gospodarskoj prognozi Europska komisija predviđa slab gospodarski rast do kraja godine u EU-u i europodručju.Očekuje se da će rast realnog BDP-a dosegnuti 1,3 % u EU-u i 0,8 % u europodručju za cjelokupnu 2014. Tijekom 2015. očekuje se da će se na temelju poboljšanja inozemne i domaće potražnje rast polako povećavati, do 1,5 % odnosno 1,1 %. U 2016. predviđa se ubrzanje gospodarske aktivnosti na 2,0 % i 1,7 % potaknuto jačanjem financijskog sektora (na temelju sveobuhvatnih procjena koje je provela Europska središnja banka te daljnjeg napretka u smjeru bankarske unije) te nedavno provedenim strukturnim reformama koje počinju donositi rezultate.

Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Gospodarsko stanje i stanje u području zapošljavanja ne poboljšava se dovoljno brzo.Europska komisija obvezuje se da će primijeniti sva raspoloživa sredstva i resurse kako bi se u Europi otvorilo više radnih mjesta i pospješio rast.Predložit ćemo investicijski plan vrijedan 300 milijardi EUR za pokretanje i održavanje gospodarskog oporavka.Poticanje ulaganja ključ je gospodarskog oporavka.”

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: „Za izazove s kojima se suočava europsko gospodarstvo ne postoji jedinstveno, jednostavno rješenje.Moramo djelovati u tri područja – za uvjerljive fiskalne politike, ambiciozne strukturne reforme i neophodna javna i privatna ulaganja. Svi moramo preuzeti odgovornost, u Bruxellesu te na nacionalnoj i na regionalnoj razini kako bismo ostvarili veći rast i uistinu potaknuli zapošljavanje za naše građane.”

Gospodarski oporavak EU nestabilan

Gospodarski oporavak koji je započeo u drugom tromjesečju 2013. još uvijek je nestabilan, a gospodarska dinamika u mnogim je državama članicama i dalje slaba. Zbog povećanih geopolitičkih rizika i nepovoljnijih svjetskih gospodarskih izgleda povjerenje je manje nego proljetos. Unatoč povoljnim financijskim uvjetima gospodarski oporavak u 2015. bit će spor, što je odraz postupnog popuštanja posljedica krize uz još uvijek visoku nezaposlenost, visok dug i nisku iskorištenost kapaciteta. Sveobuhvatnom procjenom koju je Europska središnja banka nedavno provela smanjile su se nesigurnosti u pogledu stabilnosti bankarskog sektora, a poboljšanje financijskih uvjeta trebalo bi pridonijeti povećanju gospodarske aktivnosti. U 2016. pojačana domaća i inozemna potražnja i daljnje provođenje veoma prilagodljive monetarne politike povezane s niskim troškovima financiranja trebali bi donijeti daljnje jačanje rasta.

Očekuje se da će u 2014. raspon stopa rasta država članica ostati širok, od -0,7 % (Hrvatska) do 4,6 % (Irska). Međutim razlike u rastu vjerojatno će se smanjiti tijekom sljedeće dvije godine. U 2015. i 2016. sve bi države članice EU-a trebale bilježiti pozitivan rast. Tada bi se trebao jače osjetiti i zakašnjeli učinak već provedenih reformi.

Spor povratak skromnog gospodarskog rasta

Oporavak EU-a doima se slabim u usporedbi s drugim razvijenim gospodarstvima i prijašnjim primjerima oporavaka nakon financijske krize, iako su i oni u pravilu tekli sporo i nestabilno. Tijekom razdoblja obuhvaćenog prognozom veoma prilagodljiva monetarna politika, napredak u smanjenju tereta privatnog duga i pretežno neutralno fiskalno stajalište trebali bi imati pozitivan učinak na domaću potražnju. Privatna ulaganja trebala bi se postupno oporaviti, zahvaljujući poboljšanju izgleda u području potražnje i učincima sustizanja, iako će ih u početku kočiti opsežni neiskorišteni kapaciteti. Privatna potrošnja trebala bi umjereno rasti tijekom 2015. i 2016. poduprta niskim cijenama robe i rastućim raspoloživim dohotkom, ukorak s postupnim poboljšanjem tržišta rada. Očekuje se da će javna potrošnja neznatno pridonijeti rastu. U kontekstu umjerenog širenja svjetske trgovine neto izvoz vjerojatno će samo neznatno pridonijeti rastu BDP-a tijekom sljedećih godina.

Uvjeti na tržištu rada poboljšavaju se polaganim ritmom

Otvaranje radnih mjesta bilo je umjereno, a stope nezaposlenosti neznatno su se smanjile s visokih razina. Budući da će gospodarski rast vjerojatno postupno dobiti zamah, značajnija poboljšanja tržišta rada trebala bi se ostvariti krajem razdoblja obuhvaćenog prognozom. Stopa nezaposlenosti trebala bi pasti na 9,5 % u EU-u i 10,8 % u europodručju u 2016.

U državama članicama EU-a tijekom 2014. nastavio se trend smanjenja inflacije, kao posljedica nižih cijena robe i znatnoga gospodarskog usporavanja. Inflacija bi u 2014. trebala i dalje biti veoma niska. Postupnim jačanjem gospodarske aktivnosti i rastom plaća inflacija bi trebala narasti, također uz pomoć nedavne deprecijacije eura. Predviđa se da će u EU-u inflacija iznositi 0,6 % u 2014., 1 % u 2015. i 1,6 % u 2016. Prema projekcijama će inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u europodručju iznositi 0,5 % u ovoj godini i 0,8 % u 2015., a zatim narasti na 1,5 % u 2016.

Očekuje se nastavak smanjenja deficita opće države. Omjer deficita i BDP-a u EU-u i u europodručju trebao bi se dodatno smanjiti ove godine, iako sporije nego u 2013., na 3,0 % odnosno 2,6 %. Predviđa se daljnje smanjenje državnih deficita tijekom sljedeće dvije godine, uz pomoć jače gospodarske aktivnosti. Smjer fiskalne politike trebao bi biti gotovo neutralan u 2014. i 2015. Omjer duga i BDP-a u EU-u i europodručju vjerojatno će sljedeće godine dosegnuti vrhunac od 88,3 % odnosno 94,8 % (u skladu s definicijom Europskog sustava računa 2010.).

Prevladavaju negativni rizici u vezi s izgledima za budućnost

Zbog geopolitičkih napetosti, ranjivosti financijskih tržišta i rizika od nepotpune provedbe strukturnih reformi i dalje prevladavaju negativni rizici koji se odnose na perspektivu rasta. Rizici koji se odnose na izglede za budućnost povezane s inflacijom ostaju uravnoteženi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene