Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog podjele Hrvatske

HDSSB upozorio na opasnost od daljnjeg zaostajanja Slavonije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, izjavio je danas u Osijeku kako 'HDSSB ponovno upozorava Vladu RH na daljnje zaostajanje Slavonije i Baranje zbog statističke podijele Hrvatske na dvije regije'.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog odbora stranke, Šišljagić je istaknuo kako je Vladina odluka o podjeli Hrvatske na dvije umjesto dosadašnje tri statističke regije, 'direktan udar na ionako preteško stanje u Slavoniji i Baranji'.

Upozorio je da će umjesto dosadašnjih 50 posto potpore u financiranju svakog odobrenog projekta, sada ta potpora iznosti 40 posto, a samim tim potencijalni ulagači neće imati interesa dolaziti u ovaj dio Hrvatske.

Predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a i saborski zastupnik Dinko Burić, naglasio je kako je najlogičniji HDSSB-ov prijedlog od samog osnivanja stranke da se Hrvatska podijeli na pet statističkih regija. Ovako, podjelom na kontinentalnu i jadransku statističku regiju pogoduje se opet bogatima, a najsiromašnije krajeve Hrvatske dodatno baca u siromaštvo, ocijenio je.

>>
Osijek: HNS se odmetnuo od HDSSB-a i s oporbom smijenio Vrbošića

Glavni odbor HDSSB dao je potporu prosvjedima hrvatskim seljaka, naglasivši kako su prosvjedi opravdani jer je jasno da je stanje u hrvatskom agraru više nego katastrofalno. Neisplaćeni poticaji, Zakon o legalizaciji poljoprivrednih objekata, Zakon o državnom zemljištu, sve su to opterećenja koja će uništiti poljoprivredne proizvođače, rekli su čelnici HDSSB-a.

Posebno su upozorili na propast hrvatskog mljekarstva, jer, kazao je Šišljagić, zbog pojave povišene razine aflatoksina u mlijeku prerađivači su od jučer prestali otkupljivati mlijeko od 300 proizvođača mlijeka u istočnoj Hrvatskoj. Tražimo od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i Hrvatske agencije za hranu da hitno utvrde i javnosti podastru točne podatke o nalazima aflatoksina u mlijeku, dodao je.

Šišljagić je upozorio na uvozni lobi koji 'radije uvozi loše mlijeko nego što se hrvatskim seljacima pomaže da plasiraju svoje kvalitetno mlijeko'.

Predsjednik HDSSB također je izvijestio kako je održana redovita sjednica Glavnog odbora stranke vezano za predstojeće lokalne izbore, te da je za tajnika za međunarodne odnose izabran Josip Vrbošić, a za predsjednika Izbornog stožera stranke Marko Bagarić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Drava u Osijeku Drava se izlila Osijek se priprema za vodeni val: "Iz Stožera i iz Hrvatskih voda upozoravaju ljude da se ne približavaju Dravi" Slika nije dostupna HDZ optužuje 'HDSSB anketama provodi psihološki pritisak na Osječane'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene