Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političke turbulencije

Osijek: HNS se odmetnuo od HDSSB-a i s oporbom smijenio Vrbošića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina vijećnika osječkog Gradskog vijeća smijenila je predsjednika tog tijela Josipa Vrbošića. Ključne su bile ruke HDSSB-ovog koalicijskog partnera HNS-a, koji se ovom prilikom pridružio oporbi.

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Josip Vrbošić (HDSSB) na današnjoj je sjednici razriješen te dužnosti, nakon što su sjednicu napustili svi vijećnici HDSSB-a, pa i sam Vrbošić.

Na početku sjednice, pozivajući se na odredbe poslovnika, Vrbošić je odbio staviti na glasovanje predloženu dopunu dnevnog reda točkom o prijedlogu za njegovo razrješenje i izbor novoga predsjednika Gradskog vijeća. Prijedlog o njegovu razrješenju potpisima je poduprlo 13 od 25 gradskih vijećnika - HDZ-a, SDP-a, HSP-a dr. Ante Starčevića, nezavisni vijećnici, ali i dvoje vijećnika HDSSB-ova koalicijskog partnera HNS-a.

Ta nova vijećnička većina odbila je prihvatiti dnevni red bez točke o Vrbošićevu razrješenju pa je Vrbošić odlučio prekinuti sjednicu i sazvati novu u roku od osam dana, a vijećnicu su napustili on, vijećnici HDSSB-a, a malo kasnije i Stranke umirovljenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog podjele Hrvatske HDSSB upozorio na opasnost od daljnjeg zaostajanja Slavonije Slika nije dostupna Kriza osječke vlasti Bubalo: Vrbošić ostaje predsjednik Gradskog vijeća, sve drugo je 'silovanje demokracije'

>> Osijek: Oporba će uspjeti smijeniti HDSSB-ovog šefa Gradskog vijeća?

Prije nego što su sjednicu napustili vijećnici HDSSB-a, tajnica Grada Jadranka Nikolov upozorila je kako se ne može po hitnom postupku zaobići pravo druge strane da se u poslovničkom roku očituje o tome prijedlogu. Predsjednik Gradskog vijeća ima pravo o tome se očitovati u roku od osam dana, a nakon toga, u roku od 30 dana, staviti na dnevni red prijedlog za razrješenje, rekla je i dodala da bi prihvaćanje razrješenja po hitnom postupku značilo kršenje poslovnika Gradskog vijeća.

Nakon njihova odlaska sjednica je nastavljena pod predsjedanjem drugog potpredsjednika Gradskog vijeća Gorana Mikana (SDP). Na prijedlog nezavisnog vijećnika Ante Đapića, izglasan je novi dnevni red na kojemu su bile samo tri točke, od koji su dvije bile razrješenje dosadašnjeg predsjednika Vijeća i imenovanje novog.

Nazočno je bilo 14 vijećnika - 13 onih koji su zatražili Vrbošićev opoziv i vijećnik HSP-a Daniel Srb. Za Vrbošićev opoziv glasovalo je 13 vijećnika, potpisnika zahtjeva za razrješenje, a za novoga predsjednika Gradskog vijeća izabran je nezavisni vijećnik Miroslav Šimić.

'Vrbošić svojim ponašanjem i postupcima naštetio ugledu Gradskog vijeća'

Obrazlažući prijedlog, vijećnik HDZ-a Ivica Vuletić rekao je kako Vrbošić nije opovrgnuo medijske navode o zapošljavanju članova svoje obitelji u gradskoj tvrtki "Vodovod", nego ih je i potvrdio, pa je ponašanjem i postupcima znatno naštetio ugledu Gradskoga vijeća te zloupotrijebio svoj položaj i prekoračio ovlasti. Ocijenio je kako je riječ o pogodovanju u zapošljavanju ili dodjeli posla bez natječaja za tri člana najuže obitelji, i to u gradskoj tvrtki, te da predsjednik Gradskog vijeća više nema moralno pravo obnašati tu dužnost.

Dodao je kako je jedan od razloga za hitni postupak razrješenja zaštita od mogućih novih zloporaba predsjednika Gradskog vijeća te slanje jasne poruke javnosti.

Nezavisni vijećnik Anto Đapić ocijenio je kako je u Osijeku HDSSB-u dosad bilo sve dopušteno, uključujući kršenje zakona i nepotizam, a najveća "dobit ove priče" promjena je političke klime i stvaranje ozračja u kojemu više nije baš sve dopustivo i u kojemu nema nedodirljivih.

Vijećnik HNS-a Zoran Ranđelović rekao je da je ta stranka pristupila koaliciji s HDSSB-om kako bi se stabilizirala vlast u gradu i kako Osijek više ne bi bio "grad slučaj", ali je, uz Vrbošićev nepotizam, posljednji razlog za pridruživanje njegovu razrješenju bila činjenica da nije dopustio izmjene i dopune dnevnog reda na inicijativu većine vijećnika.

Vrbošić odbio dati izjavu

Nakon izlaska iz vijećnice Vrbošić nije želio davati izjave, nego je samo kratko poručio da će se pridržavati Statuta grada i poslovnika Gradskog vijeća.

Predsjednica osječkoga SDP-a Biljana Borzan izjavila je kako je razrješenje pokazalo da je "nepotizam i način kadroviranja HDSSB-a, uz kupovanje vijećnika i davanje privilegija" neprihvatljiv. Na upite novinara o mogućim različitim pravnim tumačenjima i osporavanjima današnje sjednice, osim onih iz HDSSB-a, Borzan je odgovorila kako je "potpuno nebitno što misli trenutna manjina u Gradskom vijeću".

'Da je prav i čist, bio bi spreman za raspravu'

Borzan jekazala kako bi Vrbošić, "da osjeća da je prav i čist, bio spreman za raspravu". Unatoč različitim tumačenjima Poslovnika, ova je situacija zahtijevala hitnu reakciju, rekla je.

Na upit ima li Osijek sada dva predsjednika Gradskog vijeća koji će sazvati dvije sjednice toga tijela, novoizabrani predsjednik Miroslav Šimić kazao je kako je današnja odluka donesena u skladu s Poslovnikom i kako po toj odluci Vrbošić više nije predsjednik Vijeća. O eventualnim žalbama odlučivat će Ured državne uprave, rekao je.

Poručio je kako su vijećnici danas pokazali kako neće trpjeti političku korupciju i da u gradu nema krize vlasti te pozvao gradonačelnika Krešimira Bubala (HDSSB) na suradnju u donošenju odluka do lokalnih izbora.

Vijećnik HNS-a Zoran Ranđelović rekao je kako mu je žao što je došlo do situacije u kojoj su se okrenuli protiv dosadašnjeg koalicijskog partnera HDSSB-a, do čega je, kako drži, došlo ne toliko zbog HDSSB-a, koliko zbog Josipa Vrbošića. Riječ je o politički neprihvaljivom ponašanju iza kojeg ne možemo stajati i braniti ga i zato smo pristupili inicijativi za njegovo smjenjivanje, s čime je izgleda "pukla" ova naša koalicija, ali to je politika, kazao je Ranđelović. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene