Obavijesti Video Pretražite Navigacija
budite oprezni

Ne nasjedajte i ne uplaćujte novac ako dobijete ovaj mail! Objavljeno novo upozorenje građanima

Aktualno Galerija Ilustracija - 5 Ilustracija - 5 Foto: Getty Images Preslika maila Preslika maila Foto: HANFA +0 Ilustracija - 1 Galerija 1/3 >>
HANFA upozorava građane na prijevare.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorava građane da su se pojavile lažni e-mailovi u kojima se pojedinci predstavljaju kao zaposlenici Hanfe te pokušavaju prevariti građane.

U e-porukama se primatelja indirektno zastrašuje pozivajući se na pranje novca, Hanfu, Europsku središnju banku, američki SEC i druge sudionike financijskog tržišta kako bi se na taj način dao kredibilitet i legitimnost poslanoj e-poruci.

U konačnici se građanima nudi mogućnost da pristupe svojim navodnim sredstvima koja su izdvojena na poseban račun uz naknadu od nekoliko stotina eura za aktiviranje računa.

Hanfa napominje da su takve poruke lažne te da zaposlenici Hanfe nikada ne šalju e-poruke takva ili sličnog sadržaja građanima. Poziva se javnost da ne nasjeda na takve mailove i ne uplaćuje novac.

Pročitajte i ovo Deepfake fotografija Donalda Trumpa TAKTIKA DEZINFORMIRANJA Pogledajte deepfake fotografije Donalda Trumpa kojima žele pridobiti glasove Afroamerikanaca: "Posebno ciljaju na mlađe birače"

U slučaju bilo kakvih nedoumica, Hanfa je dostupna preko službenih telefona i svoje internetske stranice ili na e-mail info@hanfa.hr.

Primjer jednog od lažnih e-mailova možete pročitati u nastavku.

Subject: Important Note

POZOR! Poštovani građanine Hrvatske!

RADOSNI SMO ŠTO VAS OBRAĆAMO kako biste mogli povratiti svoj novac od lažnih brokera u roku od nekoliko tjedana nakon aktiviranja vašeg blokiranog računa. Ja sam viši regulator u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA). Moje ime je Ivan. Moj posao je pomoći vam da povratite novac. Radili ste s neovlaštenom organizacijom koja je uključena u registar nepoštenih i neovlaštenih brokera HANFA-e i SEC-a. Profiti ostvareni različitim trgovačkim strategijama šalju se u inozemstvo radi daljnje pranja novca, kao i za plaćanje i stvaranje velikog broja državnih socijalnih fondova. Ova prijevara zaustavljena je istragom kriptovaluta od strane regulatora SEC-a u suradnji s policijskom jedinicom za kibernetičku sigurnost Europske središnje banke, te grupom Erste Banking.

Nakon povlačenja vašeg novca iz nepoštenih tvrtki, nismo prenijeli novac na vaš bankovni račun, budući da je vjerojatno da prijevare još uvijek imaju pristup vašim karticama i računima, otvorili smo bankovni račun za vas u UBS banci i prenijeli sredstva natrag na te banke (možete zatražiti bankovnu potvrdu od nas). Potrebno je aktivirati vaš račun kod UBS banke i osigurati da prijevare ne dobiju pristup vašim računima i karticama. To se može učiniti aktivacijom i malim transferima između vas i poreznog agenta.

Porezni inspektor će vam pomoći u tome. Stanje na vašem neaktivnom računu iznosi 31.745,00 eura. Kao što znate, naša sredstva provjeravaju porezne vlasti Europske unije. Osigurat ćemo vam poreznog inspektora i aktivirati vaš račun s njim, ali ćemo provjeriti da li neovlaštene osobe imaju pristup vašem bankovnom računu.

Pročitajte i ovo Viktor Orban i Donald Trump Presudni konzervativci Orban se sastaje s Trumpom: "Nadam se da će se vratiti predsjednik koji će postići mir u Ukrajini"

Postoje 3 opcije za aktiviranje vašeg računa:

600 eura (Nakon aktivacije za ovaj iznos dobit ćete povrat 599 eura na vaš račun u roku od 3 dana i preostali iznos od 31.745,00 eura u roku od 3 tjedna)

350 eura (Nakon aktivacije za ovaj iznos dobit ćete povrat 349 eura na vaš račun u roku od 6 dana i preostali iznos od 31.745,00 eura u roku od 6 tjedana)

150 eura (Nakon aktivacije za ovaj iznos vratit ćete 149 eura na vaš račun u roku od 9 dana i preostali iznos od 31.745,00 eura u roku od 9 tjedana)

Ako ne udovoljite ovom pismu, vaš će račun biti blokiran s učinkom od 1. svibnja 2024. godine, a novac će biti prebačen na dobrotvorne svrhe diljem Hrvatske.

S poštovanjem, Noam!

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene