Ilustracija
Ilustracija Foto: Patrik Macek/Pixsell

HALMED je izvijestio da trenutno na tržištu nedostaje i pojedinih lijekova za snižavanje temperature, za visoki krvni tlak, nekih lijekova iz skupine antibiotika, no da za te lijekove ima zamjenskih lijekova s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina.


U Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) doznaje se u utorak da je zbog kašnjenja u proizvodnji došlo do nestašice pojedinih lijekova, poput Rivotrila za liječenje epilepsije te nekoliko oblika lijeka Klavocin koji se izdaju u ljekarnama i primjenjuju u bolnicama.

Normalizacija opskrbe za neke od njih očekuje se uskoro.

Za Rivotril, lijek koji pomaže u sprječavanju epileptičkih napadaja i liječenju te bolesti, prijavljena je nestašica zbog kašnjenja u proizvodnji te se normalizacija opskrbe tržišta očekuje do 5. rujna. Pacijenti koji koriste taj lijek mogu se obratiti svojem liječniku radi savjetovanja o nastavku i primjeni terapije, navode u HALMED-u.

U ljekarnama je dostupan Klavocin prašak za oralnu suspenziju a neki oblici Klavocina koji se izdaju na recept u ljekarnama trebali bi biti dostupni pacijentima 1. listopada. Nestašica Klavocin tableta za oralnu suspenziju/raspadljive tablete i oblika lijeka za bolničku primjenu mogla bi potrajati do kraja godine, kažu u HALMED-u.

Klinika za radioterapiju i onkologiju Tri otkaza u riječkom KBC-u! Otkrivene tajne skladišta u kojem su skrivani skupocjeni lijekovi za rak, slike, zlato, parfemi

Lijekovi - 4 Nedostaje lijekova za djecu, a nema ni nekih antibiotika: Jedan lijek protiv korone u Hrvatsku nikad nije ni došao

Već neko vrijeme nije dostupan

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo ističe kako je Rivotril vrlo čest lijek u liječenju epilepsije te već neko vrijeme nije dostupan u ljekarnama. To je veliki problem jer se radi o jedinom lijeku iz skupine klonazepama koji je registriran i prisutan na našem tržištu, ističe.

"Liječnici vrlo rijetko mijenjaju terapije jer se promjenom terapije, čak i primjenom lijeka nekog drugog proizvođača, može promijeniti klinička slika pacijenta. Tog lijeka s vremena na vrijeme nedostaje na tržištu, a prema informacijama koje imamo iz veledrogerija tržište bi se trebalo brzo normalizirati", izjavila je Soldo za Hinu.

Kaže i kako je tijekom cijele godine bila otežana opskrba Klavocinom, no prema informacijama od proizvođača i veledrogerija situacija bi se trebala normalizirati na tržištu u prvoj polovici rujna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju