Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezakonita prodaja

Društvene mreže preplavili oglasi za ilegalne lijekove za potenciju, iz HALMED-a upozoravaju: "Može doći do fatalnog ishoda"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Na društvenim mrežama pojavili su se brojni oglasi za lijekove za potenciju. Pitali smo HALMED kako riješiti ilegalnu prodaju lijekova u Hrvatskoj.

Oglasi u kojima se nudi prodaja ilegalnih lijekova za potenciju pojavili su se na društvenim mrežama. Konkretno, na Facebooku se nude lijekovi, kreme i gelovi za muškarce i žene.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dvije serije Povlači se poznati lijek iz ljekarni: HALMED objavio detalje Lijekovi Pismo zdravstvenim radnicima HALMED poslao upozorenje: Ovi lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti opasni za zdravlje

Na linkovima do kojih ti oglasi vode za oko prvo zapne niz gramatičkih pogrešaka pa je jasno da se ne radi o službenoj stranici za takvu vrstu prodaje.

S obzirom na to da se radi o ilegalnoj prodaji nedozvoljenih lijekova i pripravaka koji se mogu naručiti putem weba i vibera, pitali smo HALMED - kako stati takvim oglasima na kraj?

U prometu samo odobreni lijekovi

Agencija za lijekove i medicinske proizvode - HALMED poručuje da se u Hrvatskoj u prometu mogu nalaziti lijekovi koji imaju odobrenje za stavljanje u promet, a koje daje upravo ta agencija te lijekovi odobreni centraliziranim postupkom u Europskoj uniji koji imaju odobrenje Europske komisije važeće na području cijele Europske unije.

Iz HALMED-a ističu da prilikom postupka odobravanja lijek mora proći opsežne provjere te zadovoljiti postavljene stroge zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti.

HALMED upozorio građane

"Ovom prilikom željeli bismo naglasiti da je na internetu, nažalost, velika pojavnost krivotvorenih proizvoda, stoga HALMED upozorava da je lijekove, iz sigurnosnih razloga, potrebno kupovati isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima, jer se tamo nalaze provjereni lijekovi koji su prošli postupak odobravanja", navode iz HALMED-a u odgovoru za DNEVNIK.hr.

"Odobravanjem lijekova nadzor nad njima ne prestaje, već se oni i nakon stavljanja na tržište neprekidno prate kroz niz mehanizama poput, primjerice, provjere kakvoće iz prometa te prikupljanja i analize prijavljenih sumnji na nuspojave i drugo", dodaju.

U HALMED-u ističu da se na taj način hrvatskim pacijentima neprekidno osiguravaju jednako kvalitetni i sigurni lijekovi u zakonitim prodajnim mjestima.

Lijekovi za erektilnu disfunkciju

"Erektilna disfunkcija liječi se lijekovima iz skupine inhibitora fosfodiesteraze 5 (inhibitori PDE5), u koje se, između ostaloga, ubrajaju sildenafil, vardenafil i tadalafil. Lijekovi koji sadrže navedene djelatne tvari odobreni su i u Republici Hrvatskoj za liječenje erektilne disfunkcije te se smiju izdavati isključivo na recept liječnika", navode.

"Budući da primjena inhibitora PDE5 može u pacijenata s rizičnim čimbenicima dovesti do opasnih nuspojava kao što su srčani ili moždani udar, s mogućim fatalnim ishodom, prije propisivanja lijeka liječnik mora procijeniti omjer koristi i rizika primjene lijeka u pojedinog pacijenta, odrediti odgovarajuću dozu lijeka i nadzirati zdravstveno stanje pacijenta. Između ostalog, prije propisivanja inhibitora PDE5 liječnik mora pažljivo procijeniti kardiovaskularni rizik pojedinog pacijenta", dodaju u odgovoru.

Informacije o svim lijekovima iz navedene skupine koji su odobreni u Hrvatskoj dostupne su u bazi lijekova HALMED-a, na web stranici https://www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/. Do potpunog popisa tih lijekova može se doći tako da se u polje ATK upiše "G04BE".

Zakonom zabranjeno navoditi ljekovita svojstva bez odobrenja

Podsjećaju da je zakonom zabranjeno navoditi u oglasu o proizvodu da isti ima ljekovita svojstva ako nema odobrenje za stavljanje u promet kao lijek, odnosno ako nije registriran kao tradicionalni biljni lijek.

Samim tim, proizvodi iz oglasa na društvenim mrežama u nadležnosti su nadzora Službe farmaceutske inspekcije Ministarstva zdravstva koja radi na zaustavljanju ilegalnog oglašavanja.

HALMED je predmetne oglase prijavio nadležnoj službi, a građane pozivaju da se, u slučaju potrebe, jave Inspekciji Ministarstva zdravstva na telefon 01 4607 555, mailom pitajtenas@miz.hr ili putem nekih od kontakata na web stranici https://zdravstvo.gov.hr/o-ministarstvu/ustrojstvo/samostalni-sektor-za-inspekcije-u-zdravstvu/1309.

Upit o ovoj temi poslali smo i MUP-u, no njihov odgovor nismo dobili do trenutka objave članka.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene