Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontrola inflacije

Guvener brani domaću valutu: Kuna neće pasti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz kritike Vladi, guverner Boris Vujčić rekao je i nešto što će obradovati sve građane koji imaju kredite u eurima. HNB će čuvati tečaj kune. Euro ovih dana opet jača, što znači da su i rate za kredite nešto veće, no Narodna banka bi uskoro mogla reagirati.

Kuna neće pasti. Guverner kaže da tiskanje novog novca i pad vrijednosti domaće valute vodi u propast. Građani ga u tome podupiru jer su svjesni da se tako štite od rasta cijena i rasta rata kredita.

Pročitajte i ovo Ostatak kuna kod ljudi - 4 Važno je znati Građani se teško rastaju od kuna, ali od 1. siječnja na snagu stupaju nova pravila Euro Guverner izrazio zadovoljstvo Približava se godina dana od uvođenja eura: "Trebat će minimalno još četiri, pet..."

Čim euro ojača, a kuna oslabi, HNB pušta veću količinu eura na tržište i stabilizira tečaj. No jaka kuna ne odgovara izvoznicima, koji tako manje zarađuju. Stručnjaci kažu da se o promjeni politike stabilnog tečaja može razgovarati tek kada se gospodarstvo digne na noge.

>> Prva Vujčićeva jača kritika Vladi: 'Hrvatska je na sudbonosnom raskrižju'

'Ovakva politika je prije svega zbog stabilnosti tečaja i cijena i zbog kontrole inflacije. I ona se po mom sudu u postojećim okvirima ne bi trebala mijenjati no to ne znači da je ona idealna i to ne znači da nekome šteti. Svaka politika nekome koristi, a nekome šteti', kaže profesor Luka Brkić.

Guverner je jasno poručio. 'Devalvacija u uvjetima valutne supstitucije odnosno visoke euriziranosti države poduzeća i većine kućanstava s kreditima djeluje prorecesijski odnosno produbljuje recesiju, a ne pomaže izlasku iz nje', kaže Boris Vujčić.

Trenutno se jedan euro prodaje za 7,57 kuna. Što znači da bi HNB vjerojatno mogla opet intervenirati na tržištu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene