Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Ako ne uspijemo izvući investicije, osuđeni smo na niske stope rasta, a građani na niski standard', upozorio je guverner HNB-a Boris Vujčić.


Zagrebački Ekonomski fakultet organizirao je Godišnju ekonomsku konferenciju koju je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Vezani članci Boris Vujčić, guverner HNB-a Guverner HNB-a upozorava: "Nekima bi rate kredita u kratkom roku mogle porasti za čak 20 posto" Zdravko Marić, Boris Vujčić, Zdenko Adrović Marić nakon sastanka s bankarima: ''Iskristaliziralo se nekoliko dobrih prijedloga, siguran sam da ćemo djelovati na korist svih potrošača''

Predsjednik se tijekom obraćanja studentima osvrnuo na navode koji su ovih dana stizali iz Njemačke kako Hrvatska nije spremna za članstvo i rekao da je stanje ipak drugačije i da se u nekim ocjenama pretjeralo. Što se tiče ocjene EBRD-a o padu od 1,9 posto rekao je da je i Vlada promijenila svoje prognoze i da više ne očekuje rast.

>> EBRD snizila prognoze rasta za Hrvatsku na 1,9 posto!

Na konferenciji su sudjelovali i ugledni ekonomisti, a predavanje je održao guverner HNB-a Boris Vujčić.

Vujčić je poslao snažne poruke koje su ujedno i prva njegova jača kritika Vladi. Vlada, kaže, prevelik naglasak stavlja na državne investicije, ali za rast nam trebaju privatne. 'Ako ne uspijemo izvući investicije, osuđeni smo na niske stope rasta, a građani na niski standard', poručio je Vujčić. Upitno je, smatra, hoće li Vlada ostvariti planirani deficit te savjetuje da se treba usmjeriti na smanjenje rashoda.

Vujčić je poslao kritike i svima onima koji su protiv Vladine reforme smanjenja troškova. Zabrinjavajuće je da se opet pojavljuju obrasci propalih politika koje žele tiskati novac i dalje se zaduživati. Ovakve se poruke pojavljuju zbog neznanja i populizma. Guverner je upozorio da se Hrvatska nalazi na sudbonosnom raskrižju jer sada bira način na koji će se dalje razvijati. Glavna je poruka guvernera, da osnova tog razvoja mogu biti samo velike privatne investicije.

'Ovotjedna činjenica da je Hrvatska s vrlo loše pozicije pala za dodatna četiri mjesta na jednoj od rang lista koje mjere poslovnu i investicijsku klimu ne ohrabruje. Ona bi trebala biti alarm i pomoć za redefiniranje prioritete ekonomske politike. Ako je gdje potrebno vući radikalne poteze, onda je to upravo na tom području. Ne možemo si priuštiti da ostanemo neatraktivni za inozemno ulaganje', zaključio je guverner.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju