Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjerovali ili ne

Gruzijska predsjednica u problemu zbog - putovanja: Prijeti joj čak i opoziv

Salome Zurabišvili
Salome Zurabišvili Foto: Afp
Gruzijskoj predsjednici Salome Zurabišvili prijeti opoziv zbog putovanja u Europsku uniju.

Gruzijskoj predsjednici Salome Zurabišvili prijeti opoziv zato jer je otputovala u Europsku uniju. 

Čelnik vladajuće stranke Gruzijski san, Irakli Kobakidze rekao je u petak da će pokrenuti postupak opoziva u parlamentu.

Zurabišvili je otputovala u strane zemlje bez vladina odobrenja, što je povreda ustava, rekao je, prenijeli su lokalni meidji.

Pročitajte i ovo Voće i povrće (Guliver/Thinkstock) Oprez! Nemojte kupovati ovo voće iz Poljske: Utvrđena je tvar koja je posebno štetna za djecu

Predsjednik Gruzije ima ceremonijalnu ulogu i pravu moć u svojim rukama drži vlada. Zurabišvili se u četvrtak u Berlinu sastala s njemačkim predsjednikom Frankom-Walteron Steinmeierom.

Potom se u petak u Bruxellesu sastala s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom s kojim je razgovarala o "europsko-gruzijskim odnosima te o širem razvoju događaja u regiji i posljedicama ruskog rata protiv Ukrajine na Gruziju i na južni Kavkaz", objavilo je Europsko vijeće. Michel je također iznova ponovio da EU podržava europski put Gruzije.

Pročitajte i ovo Hrvatski navijači u Grčkoj - 1 Nastavlja se postupanje Na zahtjev AZOP-a uklonjeni osobni podaci hrvatskih navijača s grčkog portala

Gruzija je predala zahtjev za članstvom u Uniji nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. No, aktualna vlada te bivše sovjetske republike smatra se prijateljskom prema Rusiji.

Kobakhidze je rekao da postupak opoziva može uspjeti samo ako za to glasa i opozicija. Oporba je međutim rekla da će biti protiv ako Zurabišvili pomiluje zatvorenog, ozbiljno bolesnog bivšeg predsjednika Miheila Saakašvilija.

Zurabišvili je ranije bila ministrica vanjskih poslova i za predsjednicu je izabrana 2018. Mandat joj ističe u prosincu 2024. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene