Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez!

Nemojte kupovati ovo voće iz Poljske: Utvrđena je tvar koja je posebno štetna za djecu

Voće i povrće (Guliver/Thinkstock)
Voće i povrće (Guliver/Thinkstock)
U šljivama uvezenim iz Poljske pronađena je nedopuštena supstanca klorpirifos koja je posebno štetna za djecu.

U svježim šljivama iz Poljske utvrđena je nedopuštena supstanca klorpirifos, a rizik za zdravlje je potencijalno ozbiljan, izvijestio je Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

Šljive iz Poljske uvezene su na tržišta Slovenije i Hrvatske, a u njima se nalazi zabranjeni i štetan pesticid, utvrdili su slovenski inspektori službenom kontrolom na tržištu, piše Danica.

Pročitajte i ovo Tonći Prodan, kriminalist Droga sve dostupnija Kriminalist otkrio zapanjujuće podatke dobivene analizom otpadnih voda te poručio: "Tu je velika i tamna brojka..."

Situaciju je prijavila Slovenija, koja je šljive odmah povukla sa svojeg tržišta te su o svemu obavijestili europski sustav.

Samo dan ranije, zbog klorpirifosa zabranjen je uvoz svježih šljiva u Hrvatsku iz Srbije. Pesticid u šljivama je otkriven na granici te je cijela pošiljka odmah uništena.

U Europskoj uniji klorpirifos i klorpirifos-metil zabranjeni su već četiri godine, međutim u brojnim zemljama izvan EU-a pesticid se i dalje legalno koristi.

Pročitajte i ovo Namirnice - 1 Jesenski paket mjera Dnevnik Nove TV doznaje što će biti s cijenama osam osnovnih prehrambenih proizvoda koje su sada zamrznute

Nakon brojnih istraživanja stručnjaci su zaključili da postoji zabrinutost za ljudsko zdravlje zbog mogućih neurotoksičnih učinaka.

Pesticid se povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskog sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu i smanjenom inteligencijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene