Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr

Nikola Grmoja u Saboru je komentirao jučerašnje odustajanje Marija Bukmira, kuma Bože Petrova od mjesta zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda.


Grmoja je istaknuo kako je on, a ne Božo Petrov, predložio Bukmira.

"Bukmir se u priopćenju posebno zahvalio meni jer sam ga ja gurao i smatrao da on može srediti stvari u Vodama. On nije kokošar kojem treba uhljebljenje u Hrvatskim vodama, on je izuzetno imućan čovjek. Ostvario je izuzetne rezultate u našem lokalnom poduzeću i žao mi je što smo izgubili takvog čovjeka jer sam uvjeren da bi imao izvrsne rezultate. Kumstvo s Petrovom nema nikakve veze jer ga on nije gurao, nego sam ja smatrao da je on pravi čovjek za tu funkciju", kazao je Grmoja i dodao kako će Most sad predložiti drugog jednako kvalitetnog kandidata.

Grmoja je poručio kako je Most u većini slučajeva donosio odluke bez obzira na stranačku iskaznicu.

"Politička funkcija"

Ponovo je istaknuo kako je riječ o političkoj funkciji te se na to mjesto imenuje političkom odlukom.

"Mi se zalažemo za natječaj. Na to se mjesto postavlja sukladno Statutu bez javnog natječaja. Mi ćemo nekoga izabrati i bit će to politička odluka. Smatramo da ako snosimo odgovornost za to da onda moramo imati mogućnost odabira čovjeka koji će voditi to poduzeće, a ne da nam se događa da nas mediji poput Jutarnjeg lista prozivaju zbog kadrova koje nismo mi postavili nego netko drugi. Znači, to nam ne treba i nije se pokazala dobrim ta praksa. Zašto bi nosili odgovornost za ljude koji nam ne odgovaaraju i slušaju naloge drugih", rekao je Grmoja.

"Preuzimam odgovornost"

Naglasio je kako je on gurao kuma Bože Petrova u Hrvatske vode te preuzima odgovornost.

"Žao mi je što je prepušten linču. Sada je situacija u Vodama takva da se imenuje na te funkcije na temelju Statuta. To ne znači da ga postavljamo zato što je zaslužan ili blizak nama. Most gleda stručnost, a ne stranačku iskaznicu", kazao je Grmoja.

Podsjetimo, Mario Bukmir jučer je objavio kako odustaje od kandidature za zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda, nakon što su se u javnosti pojavile informacije kako Most mijenja statut Hrvatskih voda da bi ga mogao postaviti na to mjesto.

Premijer bez komentara

Premijer Andrej Plenković nije želio komentirati cijeli slučaj.

"Most u hrvatskim vodama? Hvala vam, To ćemo drugi put", kazao je Plenković.

SDP-ov Siniša Hajdaš-Dončić smatra da je dobro da se članovi poduzeča biraju javnim natječajem.

"Ubuduće za Hrvatsku je dobro da se svi članovi poduzeća biraju javnim natječajem što ne znači da ta osoba ne treba biti član SDP-A ili HDZ-a, to ne treba biti isključivo, ali moraju ispunjavati druge poslovne ili profesionalne uvjete"

Mostovom Miri Bulju pak ništa nije sporno.