Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualne teme

Premijer o sporom tempu cijepljenja: "Od 10. lipnja idemo puževim korakom. To nije normalno, to je neobjašnjivo"

Rekordni brojevi novozaraženih, pritisak na bolnički sustav, nove mjere, ali i razmjena uvreda koje si zadnjih dana upućuju ministar obrane Mario Banožić i predsjednik Zoran Milanović.

Mnogo je aktualnih tema, a komentira ih premijer Andrej Plenković. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Andrej Plenković izjave nakon otvorenja bolnice Plenković: "Dobio sam neke detalje od Milanovića vezano za saznanja SOA-e o Turudiću"

On je danas u Rijeci, na svečanosti potpisivanja Ugovora o koncesiji za razvoj i gospodarsko korištenje Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala.

Nakon potpisivanja rekao je kako je riječ o velikom projektu, vrijednom 20,5 milijardi kuna. 

Komentirao je nove mjere, među kojima je i obavezna COVID potvrda za sve u javnim službama. Što će biti s onima koji će se odbijati testirati?

"Ono što već govorim šest mjeseci, jedina prava zaštita od COVID-a je cjepivo. Nabavili smo više nego dovoljno cjepiva. Ja se točno sjećam dana, 10. lipnja, na 42 posto smo tada bili, osjetili smo pad. Otada idemo puževim korakom. To nije normalno. To je neobjašnjivo", rekao je premijer, dodavši da je pandemija problem s kojim se nitko od nas nije sreo u cijelom životu.

Pitao se jesu li neke procijepljenije nacije pametnije od Hrvata.

"Je li to zbog nebuloza na društvenim mrežama, je li zbog narušavanja povjerenja u institucije? Četvrti val će uzeti danak zbog onih koji se nisu cijepili. Stožer je zato danas išao na širu primjenu mjera. Što se tiče testova na COVID, nema ničeg jednostavnijeg i kraćeg od testa na COVID", rekao je.  

"Ne znam kakav to izgovor možeš naći da to izbjegneš", dodao je. Testiranje će još neko vrijeme biti besplatno, ali to "neće trajati unedogled".

Malo o Milanoviću: "Sramotno, uvredljivo, lažno"

Još je jednom komentirao situaciju oko Znanstvenog savjeta.

"Nema nitko od njih ovlasti da govori u ime Vlade. Trenutkom kad je Znanstveni savjet gotov, njihov autoritet završava. U ime države govore predsjednik Vlade RH, šef Stožera, ravnatelj HZJZ-a, ministar zdravstva. A nitko od njih ne dovodi u pitanje učinkovitost cjepiva", rekao je premijer. 

"Ako nakon dvije godine postoje ljudi koji ne shvaćaju da postoji bolest od koje se umire, onda to više nije problem upravljača", dodao je.

Nezaobilazna tema su i Banožić  Milanović.

"Protiv smo privatiziranja vojske, koje se događa od njega, ne od ministra. Drugo, mi se zalažemo za civilizacijski višu razinu diskursa."

"Jutros se vozim za Rijeku i vidim enormni politički napad s Pantovčaka na glavnog inspektora vojske preko njegove supruge. Pratite li to?", upitao je novinare.

Hoće li država tražiti poništenje ugovora o prodaji Ine?

"Poduzimamo odgovarajuće trajne radnje. Nema ništa automatizmom", rekao je, a potom se razgovor opet vratio na Milanovića. 

"Govorimo o čovjeku koji je rekao da je korona karijes. Pa je rekao da ne treba nositi masku. Svojim porukama zbunjuje građane. A on je u Vukovaru rekao da je Banožić lokalni stranački gaulajter. On govori o HDZ-u kao o nacističkoj stranci. Nisam čuo da je netko reagirao. To je sramotno, uvredljivo, lažno. Nije dovoljno da krši Zakon o sudovima, Zakon o obrani, nego naziva HDZ, koja je dobila povjerenje građana, koja ima parlamentarnu većinu, nacističkom strankom", kaže premijer. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene