Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik vlade Branko Grčić komentirao je danas na upit novinara eventualnu intervenciju Vlade u cijene goriva.


Upitan ima li vlada mehanizme za sprječavanje rasta cijena energenata, Grčić je podsjetio da je granica davno postavljena na 12 kuna te da do te cijene vlada neće intervenirati. No, prostor za intervenciju u tom segmentu je vrlo skučen, kazao je Grčić podsjećajući da na cijenu energenata utječu cijene na svjetskom tržištu.

Vezani članci Benzinska postaja, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Nove cijene goriva na benzinskim postajama: Poskupili benzin i autoplin, pojeftinio dizel Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Dobre vijesti za vozače: Pale cijene goriva, spremnik benzina jeftiniji za 10 kuna

Grčić je danas pojasnio i da država nije otpisala dugove privatnim građevinskim tvrtkama već da je dogovoren moratorij dugova kako bi se te tvrtke odblokirale te nastavile raditi i otplaćivati svoja dugovanja.

'Porezni obveznici do sada nisu dali niti kune tim tvrtkama', kazao je Grčić uoči sjednice glavnog odbora SDP-a na novinarsko pitanje zbog čega vlada otpisuje dugove privatnim poduzećima. Dodao je da je riječ o tvrtkama koje su ugovore s državom potpisale prije nego što je nova vlada došla na Markov trg.

Kazao je da je blokada velikih građevinskih tvrtki jedan od ključnih razloga zašto investicijski projekti nisu krenuli u prvoj polovici godine, iako je vlada osigurala novac za njihovu realizaciju. No, blokada tih tvrtki onemogućila je da projekti idu dalje, rekao je Grčić.

>> Gradonačelnik Bandić razgovarao s građevinarima

Dodao je kako često spominje primjer Dalmacije, gdje milijarda kuna investicija stoji zbog blokada velikih građevinskih tvrtki s više od dvije tisuće zaposlenih i ogromnim brojem kooperanata koji tako također gube posao. 'Odgovorna vlada mora voditi računa da pomogne da ti projekti opet krenu. Dakle nije riječ ni na koji način o pogodovanju ni jednoj tvrtki, nego borbi za opstanak građevinskog sektora koji je uvjet gospodarskog oporavka', kazao je potpredsjednik vlade.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook