Na trgu Sintagma u Ateni, ispred zgrade parlamenta, u tijeku je proeuropski prosvjed. Međutim prosvjedi zagovornika ostanka u eurozoni izmjenjuju se s onima protivnika mjera štednje. Oni su na istom mjestu bili jučer.


Grčko se društvo čini podijeljeno. S jedne strane ne bi željeli napustiti eurozonu, a s druge strane umorni su od mjera štednje za koje mnogi tvrde da su neučinkovite. Nervozu dodatno pojačavaju zatvorene banke i ograničenja isplata na bankomatima.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nećemo biti kukavice i odlučno ćemo voditi bitke koje su pred nama' Slika nije dostupna Grčka se do 20. kolovoza želi dogovoriti o novom zajmu

Redovi ispred bankomata stvaraju se od ranog jutra. Grci žele što prije doći do svojih 60 eura koliko im je dnevno ograničenje. Banke su još uvijek zatvorene, ali sutra će njih oko tisuću otvoriti svoja vrata kako bi umirovljenici došli do svojih mirovina. Moći će podignuti najviše 120 eura tjedno. Ljudi su na rubu živaca, nervozni zbog neizvjesnosti. Ne znaju hoće li uopće dobiti plaće.

"U slobodnom smo padu. Nadajmo se da će nam netko pomoći i da ćemo imati rješenje u zadnji čas", kaže Gerasimous Kardaras, stanovnik Atene.

Hitne konzultacije u eurozoni, Merkel ne želi čuti za Grčki prijedlog prije referenduma

"Zbog onih koji su potpisali našu propast, naš premijer ne može rješiti stvari. Onda nas oni iznad zavaravaju. Moramo reći ne tim gangsterima. Umrimo svi dostojanstveno. Dosta je", dodaje Atenjanka Elizabeth Vlachou.

"Nije važno koja je valuta, važno je imate li novac za život. Može se zvati drahma, euro ili kukuriku, dođe nam na isto kada nemamo ništa", smatra Kiriakos Karidis.

Zbog cijele situacije, trgovci imaju manje posla. "Kupuju samo najnužnije stvari, recimo krumpire i rajčice. Ne kupuju voće, važnije im je imati dobar ručak ili večeru", ističe trgovac Christos Siokas.

"Ovo je kao da živimo u nekakvoj noćnoj mori iz koje se ne možemo probuditi. Ali i Cipar je imao probleme, pa ih je rješio. Zato nastojimo biti optimisti", kaže Terris Liatsis.

Oporbena stranka u parlamentu je optužila vladu da priprema teren za napuštanje eura i povratak staroj valuti.

"U premijerovom uredu već postoji ekipa koja radi na uvođenju drahme. To rade upravo sada. Planiraju nas odvesti prema drahmi. Ne plašim vas, samo govorim istinu", rekao je danas na sjednici parlamenta Haris Theoharis, zastupnik oporbene stranke To Potami.

Grcima je dosta plesanja pu rubu. A posebno mjera štednje i novih ograničenja. Žele se vratiti normalnom životu kakvog su imali prije, a to još nije na vidiku.

To će biti teško tako skoro ostvariti. Mirovine su se Grcima posljednjih pet godina gotovo prepolovile. Plaće su pale više od 20 posto. Svaki četvrti Grk je nezaposlen. Stanje je još gore među mladima - nezaposlen je svaki drugi. Zato u ovom trenutku Europa strahuje što će Grci reći na nedjeljnom referendumu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook