Obavijesti Video Pretražite Navigacija
fritaja s 1500 jaja

Sunčan dan, produženi vikend i slasna fritaja: U Puli podijeljeno 500 porcija proljetne delicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolički vjernici slave Veliku subotu. Pripremaju se za Uskrs. Ukrašavaju se pisanice, priprema hrana za posvetu. A vrijeme je i više nego "poslužilo". U Senju čak 25 stupnjeva pa su brojni građani iskoristili sunčano vrijeme za boravak na otvorenom.

Velika subota je dan kada se vjernici prisjećaju Isusova počinka u grobu. Tijekom dana se ne slavi misno slavlje, već se navečer slavi vazmeno bdjenje. U crkvama oltari ostaju nepokriveni, a vjernici se mogu ispovijediti.

Pročitajte i ovo Tvrđava Monvidal Teško ozlijeđena Muškarac gurnuo ženu s pulske tvrđave: Pala s visine od pet metara i završila u bolnici Pas (Foto: Getty Images) budite na oprezu Psi napali dvaput u okolici Pule, jedan ugrizao ženu na ulici

Sveta misu i Uskrsno bdijenje koje se održavaju na noć između Velike subote i Uskrsa je najbogatiji liturgijski obred jer se tada svečano slavi Isusovo uskrsnuće. To je dan tišine i molitve. Crkva i vjernici zadržavaju se kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišljaju o njegovoj muci, smrti. Vjernici se okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Pali se i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

Dok su crkve danas utihnule, lijepo je vrijeme izmamilo građane na ulice i trgove - gdje nije nedostajalo uskrsnih priredbi. Osijek je dobio najveće gnijezdo, uskrsni tramvaj te zečeve na motorima.

Građanima u Puli podijeljena uskršnja firtaja s 1500 jaja

Tradicionalna fritaja sa šparogama pripremljena je u subotu na pulskoj gradskoj tržnici za sve posjetitelje, brojne Puljane i turiste, koji su se toj manifestaciji odazvali u velikom broju, tako da je podijeljeno čak 500 porcija te slasne proljetne delicije.

U pripremi fritaje od 1500 jaja stavljeno je 20 kilograma šparuga, pet kilograma mladog luka i sedam litara maslinovog ulja, a sve se na laganoj vatri pažljivo miješalo najmanje 45 minuta.

U pripremi fritaje su, među ostalima, sudjelovali i zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci i direktor tržnice Renato Perc.

Prekrasan proljetni dan, produženi vikend i nadolazeći blagdan Uskrsa, bili su savršen povod za ugodnu šetnju i druženje.

Osim fine marende, Puljani i njihovi gosti zaplesali su na trgu gdje je organiziran prigodni zabavni program, a mogli su posjetiti i program pod nazivom "Mirisi i okusi Istre".

Uskršnji turizam

U Istri se za uskrsne blagdane očekuje dvostruko više turista nego lani, što je i očekivano s obzirom na ovogodišnji kasni blagdan.

Najviše gostiju tradicionalno stiže iz Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke. Ove se godine, s obzirom na nove avionske linije, za Uskrs očekuju i više turista iz ostalih zemalja, posebno Velike Britanije.

Po riječima direktora Turističke zajednice Istarske županije Denisa Ivoševića na poluotoku će biti otvoreno tridesetak velikih hotela, mali obiteljski hoteli, a mnogi će gosti odmarati i u kampovima te kućama za odmor. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene