Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili prosvjed

Građani na nogama! Bijesni su zbog smrti djevojčice, a sada upozoravaju na novi "opasni" plan Grada i jedan jezivi detalj

Mjesto prometne nesreće u Dugom Selu
Mjesto prometne nesreće u Dugom Selu Vanesa Pandzic/Cropix
Aktualno Galerija Mjesto prometne nesreće u Dugom Selu Mjesto prometne nesreće u Dugom Selu Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Prostorni plan Dugo Selo Prostorni plan Dugo Selo Foto: DNEVNIK.hr Prostorni plan Dugo Selo Prostorni plan Dugo Selo Foto: DNEVNIK.hr +0 Prostorni plan Dugo Selo Galerija 1/4 >>
Potreseni građani Dugog Sela u srijedu će izići pred Gradsku upravu tražiti povećanje sigurnosti prometa i upozoriti na uzroke koji su doveli do strašne prometne nesreće u kojoj je poginula djevojčica. No zabrinuti su zbog odluke da se Gradsko vijeće umjesto popodne održi ujutro. Žele li vijećnici izbjeći prosvjednike?

Nakon stravične tragedije koja je Dugo Selo zavila u crno mnogobrojni kamioni i dalje voze ulicom bez nogostupa kojom djeca svakodnevno idu u školu. Stradavanje osmogodišnje djevojčice moglo se, smatraju potreseni građani, spriječiti da ih je netko poslušao. No zato su za srijedu u 19 sati najavili veliki prosvjed ispred Gradske uprave. Žele povećanje sigurnosti prometa i ovoga puta to će još glasnije reći.

No građani su ostali šokirani kada su saznali da se na dan njihova prosvjeda u 11 sati održava sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se raspravljati o prijedlogu izgradnje novih stambenih i poslovno-stambenih zgrada.

"Na prijedlog gradonačelnika Nenada Paniana, Gradsko vijeće omogućit će još jedno veliko gradilište pored škole i obiteljskih kuća! Sjednica je trebala biti u 17 sati, ali je stavljena ujutro kako bi se izbjegli prosvjednici", objašnjavaju Dugoselci i podsjećaju da je uzrok tragedije neraskidivo povezan s prostornom devastacijom koja se odvija u njihovu gradu.

Pročitajte i ovo Prizori s mjesta nesreće kod Mladenovca FOTO Stravični prizori iz Srbije: Poginuo vozač, zabio se u autobus, ozlijeđeno 37 ljudi

Novo veliko gradilište pored škole i obiteljskih kuća

"Dva investitora kupila su 2023. četiri parcele, svaka površine oko 600 četvornih metara, preko puta škole u Dugom Selu, na kojima je prema prostornom planu moguća izgradnja isključivo obiteljskih kuća. Zatim su odmah podnijeli zahtjev gradonačelniku da donese novi urbanistički plan uređenja te zone kojim će se omogućiti gradnja stambenih zgrada na njihovim parcelama, iako se radi o području s obiteljskim kućama, školom, dvoranom i nogometnim stadionom", objašnjavaju i dodaju da je na tom mjestu predviđena gradnja dviju zgrada s ukupno 36 stanova, umjesto četiri obiteljske kuće.

Gradonačelnik je prijedlog usvojio i poslao na Gradsko vijeće, koje je dopunom dnevnog reda, na sjednici 24. kolovoza 2023. pokrenulo izradu Urbanističkog plana uređenja (UPU) Školska. 

Jezivi je detalj cijelog ovog slučaja i to da je gradonačelnik odluku o donošenju UPU-a Školska donio upravo 21. svibnja, odnosno na dan tragedije i pogibije osmogodišnje djevojčice koja se vraćala iz škole.

Pročitajte i ovo Novac - 1 nova prekoračenja treba dogovoriti Prešutni minusi odlaze u povijest: "I kredit po tekućem računu ima jednu vrlu nezgodnu osobinu..."

Pročitajte i ovo Groblje - 1 Vandalizam Nečuveno: Netko je oštetio 15 grobnica u Zagrebu

Odluka je na Gradskom vijeću

Gradsko vijeće Grada Dugog Sela u srijedu odlučuje o donošenju UPU-a Školska, a građani upozoravaju na niz nelogičnosti.

"Jedine promjene za taj dio Dugog Sela jesu omogućavanje izgradnje dviju zgrada, umjesto trenutačno moguće izgradnje četiri obiteljske kuće. Prijedlogom plana čak je predviđeno da zgrade mogu od međe biti udaljene samo jedan metar. Zanimljivo je da su investitori proveli spajanje kupljenih čestica i sada postoje samo čestice 327/3 i 327/16 Dugo Selo I., koje su površinom malo veće od 1000 četvornih metara, baš onoliko koliko novi UPU dopušta za zgrade ove veličine", upozorili su i dodali da, prema propisima, mijenjanje parcela nije moguće bez građevinske dozvole, koja u ovom slučaju nije niti pokrenuta.

"Tek tjedan dana od tragične smrti djeteta pod kotačima teškog kamiona, gradonačelnik novim odlukama otvara nova gradilišta velikih objekata u blizini škole, djece i obiteljskih kuća. Tragedija je posljedica katastrofalnih prostorno planskih izmjena i dopuštanja izgradnje trgovačkog centra među obiteljskim kućama koji jedini prilaz gradilištu ima preko uske gradske ulice bez nogostupa, ulice u kojima su samo obiteljske kuće. Kako stati na kraj tome? Zar niti ova tragedija nije dosta?" pitaju se zabrinuti roditelji i građani.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene