Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mještani sela Kokorići kod Vrgorca u Splitsko-dalmatinskoj županiji revoltirani su na Hrvatske autoceste. Tvrde da im zbog gradnje autoceste izmještaju lokalnu prometnicu na trasu gdje će je zimi poplaviti rijeka pa će cijelo mjesto biti odsječeno.


Hrvatske autoceste sve opovrgavaju. Autocesta Dalmatina na putu prema Pločama, stigla je do Vrgorca. U dolini Vrgorca je selo Kokorići, a tamo se upravo zida golemi vijadukt za autocestu. Nosači vijadukta usjeć će se pravo u trasu sadašnje lokalne prometnice. Stoga treba izgraditi novu lokalnu cestu malo dalje. No čini se da stručnjaci trasu nove lokalne ceste pomiču točno na mjesto koje zimi poplavljuje rijeka.

Vezani članci Mate Pervan Stanovnici Kokorića u suzama, danima se bore s nezapamćenim poplavama: "Nateže mi je bilo vidjeti nevistu kako izlazi iz kuće s unučićima..." Poplava na vrgoračkom području U Istri bujica zarobila ženu u kući, u pomoć pozvani i slovenski vatrogasci. HGSS-ovcima u Kokoriće stiže pomoć čak iz Čakovca

Mještani tvrde kako u najgorim slučajevima rijeka poplavi i kuće, a kako neće cestu na svome putu. Traže da Hrvatske autoceste naspu područje kako bi njihova cesta zimi bila iznad vode. Inače, djeca im za vrijeme kiša neće moći u školu, a oni na posao.

Osim toga u Kokorićima se bune i zbog otkupa zemlje na trasi autoceste. Nekima je zemlja plaćeno mizerno, nekima još nije plaćena. No,sad im je najvažnije da ih rijeka ne odsječe od svijeta. Anto Filipović, inžinjer na projektu Dalmatine uvjerava kako će podignuti razinu nasipanjem pa lokalna cesta u Kokorićima neće završiti pod vodom. Mještani sumnjičavo čekaju nastavak radova.