Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je Hrvatski filmski savez u ponedjeljak upozorio kako je ugrožena budućnost kina Tuškanac te najavio akciju "Daj mi kino! 2", oglasio se i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.


Hrvatski filmski savez (HFS) u ponedjeljak je, nakon, kako su rekli, neuspješnog sastanka s predstavnicima gradske vlasti te niz novih okolnosti, među kojima je i skorašnje otvaranje Kinoteke, upozorio kako je "budućnost kina Tuškanac kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu ozbiljno narušena i ugrožena".

Vezani članci Ivica Lovrić (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Prepucavanje zbog obrazovanja: Projekt "Škola za život" samo je paravan za osobni biznis Daniel Rafaelić (Foto: Marko Lukunić/Pixsell) Daniel Rafaelić zbog sukoba sa strukom podnio ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a: "Kolju se na najružnije načine"

HFS je, da bi se kino na Tuškancu sačuvalo, najavio kako će u četvrtak konferencijom za novinare početi akcija "Daj mi kino! 2" (u istoimenoj akciji iz 2006. sačuvano je kino Europa).  

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport u utorak se također oglasio o ovoj temi. Njihovo priopćenje, koje potpisuje pročelnik Ivica Lovrić, prenosimo u cjelosti.

"Ponukani netočnim natpisima u medijima, a vezanim uz objavu inicijative "Daj mi kino 2" koju je pokrenuo Hrvatski filmski savez izviješčujemo vas kako je navedena Udruga korisnik kina Tuškanac temeljem ugovora potpisanog 2005. godine na neodređeno vrijeme.

Nadalje, aktivnosti Hrvatskog filmskog saveza svih ovih godina financiraju se iz proračuna Grada Zagreba, točnije sukladno Programu javnih potreba u kulturi, što se nastavilo i u 2017. godini i potvrđuje da rad Hrvatskog filmskog saveza nikada nije doveden u pitanje.

Grad Zagreb sačuvao je kino Europa i kino Tuškanac u njihovoj temeljnoj namjeni, obnovio ljetnu pozornicu Tuškanac, a uskoro građanima vraća i Kinoteku što dovoljno govori o skrbi ove gradske uprave za hrvatsku kinotečnu baštinu i zagrebačke kino dvorane.

Iz sveg navedenog ostaje nejasno zašto je Hrvatski filmski savez pokrenuo akciju pod nazivom "Daj mi kino 2" u sklopu koje su iznesene netočne informacije. Ne želimo ni pomisliti da navedena akcija kojom se obmanjuju i dezinformiraju građani ima veze s nekom od političkih opcija u Gradu Zagrebu".