Grad Zagreb ima proračun od 9 milijardi 438 milijuna i 310 tisuća kuna. Kada se uračunaju svi rashodi i izdaci grada – za trošenje ostaje 7 milijardi i 670 milijuna kuna. Unatoč tome, zagrebačke se škole urušavaju od starosti, imaju azbest na krovovima i toalete bez osnovnih higijenskih potrepština.

Galerija


Osnovna škola Jure Kaštelan ima niz problema, no najveći je ipak azbestni krov. 

Vezani članci Milan Bandić (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Bandić o iseljavanju korisnika s Hipodroma: ''Između Zagreb Cityja i privatnih konja biram - Zagreb City'' Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik zapošljavao rođake i ljude bez kvalifikacija, pa rekao da zemlja nema šanse dok su na listama - uhljebi

"Škola je stara više od 50 godina, ima svoje probleme, dotrajala je. Ima probleme sa statikom, temeljima. S Gradom je dogovoreno da se krene u temeljitu rekonstrukciju objekta, tako da će u sklopu toga biti riješen problem s azbestom", kaže Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelan. 

No đaci i njihovi roditelji bolju će školu dobiti tek uoči idućih lokalnih izbora jer će posao, prema planu, biti gotov 2021. godine. Žalosno je to, smatraju u oporbi, jer bi Zagreb za takve probleme sa školskom infrastrukturom trebao imati novca.

"Gradonačelnik grada Zagreba troši gradski novac na političku trgovinu, financira općine i gradove, gdje onda pokušava vrbovati te načelnike u svoju stranku, a s druge strane novac Zagrepčana ne ulaže u ono što je po meni najpotrebnije", komentirao je Gordan Maras. 

"Sada ima novi fetiš, a to su spomenici. Spomenik domovini, 28 milijuna kuna, samo se jedan izvođač javio. Recimo prije 2 godine je bila u Legradu otvorena jedna škola za 110 učenika sa sportskom dvoranom, koštala je 11 milijuna kuna", rekla je Anka Mrak Taritaš

Nezadovoljstvo i kod roditelja. Nerijetko nedostaje ono osnovno.

"Trebalo bi biti osigurano da djeca ipak imaju papir kad idu u WC, da imaju one osnovne stvari koje moraju imati", govori baka osnovnoškolca Anka Jelečanin. 

Praksu da roditelji finaciraju ono što bi trebao osigurati grad iz Ministarstva osuđuju. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu da takva dodatna izdvajanja roditelja nisu potrebna jer su osnivači dužni opremati škole i brinuti o njima.

Zabrinjavajuće je, smatra gradska oporba, i to što se gotovo uopće ne koristi europski novac.

"Imate mogućnost povući bespovratna sredstva iz EU-a, on to ne radi. Znamo zašto ne radi. Ne radi zato što onda posao ne mogu dobiti kumovi, prijatelji, prijateljevi prijatelji i zato što vam se onda kontrolira svaka stavka", objasnila je Mrak Taritaš zašto Milan Bandić ne povlači novac iz EU fondova. 

Gordan Maras zaključio je: "Vodim djecu svaki dan u školu i vidim kakva je situacija. Od inventara škole do zgrade, do toga da škola nema preko zime ni tople vode za djecu."

Grad Zagreb na naš upit o stanju o školama nije odgovorio.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.