Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podijeljena mišljenja

Šibenik pod videonadzorom, teško da će itko moći lagati gdje je bio: "Kamere sve vide"

Aktualno Galerija Šibenik je dobio VAR sobu za komunalni nered i prometne prekršaje - 1 Šibenik je dobio VAR sobu za komunalni nered i prometne prekršaje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Šibenik je dobio VAR sobu za komunalni nered i prometne prekršaje - 2 Šibenik je dobio VAR sobu za komunalni nered i prometne prekršaje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šibenik je dobio VAR sobu za komunalni nered i prometne prekršaje - 3 Šibenik je dobio VAR sobu za komunalni nered i prometne prekršaje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šibenik je dobio VAR sobu za komunalni nered i prometne prekršaje - 4 Šibenik je dobio VAR sobu za komunalni nered i prometne prekršaje - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika Galerija 1/8 >>
U akciji, i to stalnoj, od 0 do 24, i šibenske su gradske vlasti. Tko je s kim, gdje i kada, krši li prometna pravila, provaljuje - radi bilo kakvu nezakonitu nepodopštinu? U Šibeniku teško da će itko više moći lagati gdje je bio, je li parkirao gdje nije smio i je li odložio otpad u kantu ili pokraj nje? Naime, Šibenik je dobio VAR sobu za komunalni nered i prometne prekršaje. Priča je to vrijedna gotovo dva milijuna eura.

"Sad ćemo ući u najčuvaniju sobu u Gradskoj upravi, vjerojatno i u Gradu Šibeniku", rekao je Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika.

Ni dogradonačelnik bez dozvole u nju ne može. Ukupno 200 kamera na 60 gradskih lokacija – bilježi sve.

"Nema privatnosti, nema, što smo? Veliki Brat?", rekla je Mira. "To je pametno i nije pametno, zašto da netko vidi nekoga di ide, da se špijunira, ne valja to", dodao je Nedjeljko. "Nemam što kriti. Onaj tko nešto krije, taj bi se možda trebao zabrinuti", poručio je Victor.

Pročitajte i ovo U akciji s Kobrama Lov na prekršaje Na terenu s jedinicom kojoj malo tko može pobjeći: Ekipa Dnevnika Nove TV provela je noć s Kobrama

No brige za narušavanje privatnosti, tvrde iz gradske uprave – nema.

"Dakle, mi nećemo viriti ljudima u spavaće sobe, u njihove tanjure, što kažemo. Isključivo nas zanima komunalni red, odnosno prometni red ili nered", objasnio je Mileta. 

Kamere se ne gase 24 sata na dan, bilježi se svaka anomalija.

"Ja se slažem s tim sustavom i nemam dojam da me netko promatra, nemam taj osjećaj", izjavio je Tonći.

No odzvonilo je situacijama poput ove. 

"Teta mi je unutra, jedva je došla, morao bi je nositi, a mora biti u prostorijama banke", kazao je Rade.

Nema više ni stajanja "sa sva četiri" da bi se skoknulo po meso.

"Nije mi jasno da te za dvije minute može odmah slikati, tako su rekli, nema zaustavljanja, nema parkiranja", poručio je Željko Šupe, mesar. 

Da je automobil nepropisno parkiran, prva shvati umjetna inteligencija. Potom to signalizira komunalnom redu koji iz ureda ispisuje kazne.

Pročitajte i ovo Uhićeni radnici na Čiovu - 3 Buktinja na otoku Vjeruje se da ova snimka pokazuje trenutak izbijanja požara na Čiovu: "Normalna osoba to ne može napraviti." Stručnjak pojašnjava kako djeluju piromani

Iz Grada kažu da će sljedećeg tjedna imati tjedni izvještaj o broju kazni, no već sad je jasno, bit će ih ispisano na tisuće. Samo u prva četiri sata rada kamere ispisano je više od 200 kazni za nepropisno parkiranje, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Tko je krivo parkirao automobil, tko je odložio smeće pokraj kante ili, primjerice – oborio pješaka i pobjegao – teško da će pobjeći kameri.

"Kamere sve vide, na kamerama se točno i precizno može ustanoviti odmah, po nastanku prometne nesreće, tko je tu kriv", napomenuo je Mileta.

Arhivi pak može pristupiti samo jedna osoba u cijeloj gradskoj upravi. I to će činiti ako policija to od nje zatraži. Pred kameru ne želi, kažu: zbog odgovornosti i sigurnosti skrivaju joj identitet. Za razliku od nje, prekršitelji se više u Šibeniku neće moći skrivati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene