S 2.563 kune po stanovniku dobivene iz europskih fondova u posljednje 4 godine grad Senj je rekorder prema podacima Instituta za javne financije.


U osam projekata uloženo je 35 milijuna kuna europskih sredstava. Senjani tu ne staju i već pripremaju nove projekte i prijave.

Vodoopskrba naselja, kanalizacija u gradskim četvrtima, obrazovanje odraslih, čak osam projekata - sve je to u Senju financirano s trideset i pet milijuna kuna iz europskih fondova.

'Morate imati viziju, a naša vizija je razvoj grada Senja. Morate voljeti svoj posao i biti odgovorni i kvalitetno to odraditi', rekla je Dorotea Prpić, ravnateljica ustanove za razvoj grada Senja.

Senj je zbog svoje povijesti, blizine Velebita i netaknute prirode sve zanimljiviji turistima.

Osim po Uskocima koji su iz kule Nehaj branili Senj, grad je poznat i po buri. I to je jedan od projekata za koji će se uskoro tražiti sredstva iz Europskih fondova

Iznenađenje i oduševljenje senjskim uspjehom ne kriju ni njegovi stanovnici. Od 576 hrvatskih gradova i općina - Senj je rekorder po privlačenju europskog novca s čak 2.563 europske kune po stanovniku, dok je Zagreb dobio tek 13 kuna.

'Dolazili su ovdje kod nas kolege iz Županija, gradova koje je zanimalo naše iskustvo - i svima sam im ja mogao odgovoriti isto - tajna je u ljudima', objasnio je Darko Nekić, gradonačelnik Senja. Korištenje novca iz europskih fondova jedini je način napretka za male sredine, poput Senja koji ima proračun od četrdeset milijuna kuna.

I ovaj projekt, sportski centar s terenima, dječjim igralištem, boćalištem i teretanom financiran je iz europskih fondova i od početka lipnja trebao bi biti otvoren. I dok radovi još traju - Senjani već pripremaju nove europske projekte.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr