Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SEECP u Dubrovniku

Predsjednica se sastala s Pahorom: "U ovakvim okolnostima moramo još značajnije nastaviti s dijalogom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica je komentirala jučerašnju presudu Arbitražnog suda prema kojem je većina Piranskog zaljeva dodijeljena Sloveniji.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obratit će se javnosti u sklopu sastanka šefova diplomacije zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji se održava u Dubrovniku. Komentirala je jučerašnju odluku Arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

"Moj stav ostaje nepromijenjen. Za nas je arbitraža nepovratno korumpirana. Ušli smo u arbitražu u dobroj vjeri, ali ponašanje slovenskih predstavnika i suca za nas je neprihvatljivo. Oni će ući u negativne anale arbitražnog suda. Mi presudu ne prihvaćamo. Nadamo se da neće biti nikakvih unilateralnih akata od strane Slovenije", kazala je predsjednica.

Osvrnula se i na izjavu njemačkih vlasti i kazala kako je Njemačka poručila da se treba zadržati integritet međunarodnog prava.

O arbitraži će pričati s Trumpom

Kazala je kako će presuda arbitražnog suda sigurno biti i jedna od tema njenog skorašnjeg susreta s američkim predsjednikom Trumpom.

Na marginama sastanka Predsjednica se sastala sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom. Imajući u vidu nepromijenjena stajališta dviju država o arbitražnom postupku zaključili su kako je u tim okolnostima još značajnije nastaviti njihov dijalog, međusobno povjerenje i dijalog među dvjema državama.

Na pitanje hoće li ova odluka Arbitražnog suda imati reperkusije na ostale granične sporove, odgovorila je: Kada bi prihvatili ove rezultate, onda bi svakako imalo reperkusije

"Nadam se da ovo neće narušiti naše odnose, ali ne zavaram se da sljedećih nekoliko mjeseci neće biti komplicirano", kazala je predsjednica i dodala da se nada da neće biti incidenata.

Predsjednica je kazala kako se u Dubrovniku susrela i sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

„Razgovarali smo u unaprjeđenju naših odnosa temeljem Subotičke deklaracije. Vučić je najavio kako će Srbija obnoviti rodni dom bana Jelačića u Petrovaradinu za iznos nešto veći od 500.000 eura. Dogovorili smo se i da će se logorašima omogućiti da ove godine otiđu u Stajićevo da u miru polože vijence i da se prisjete svih teških trenutaka u razdoblju koje je iza nas i koje moramo zatvoriti. Nastavit ćemo razgovore temeljem dobre volje obaju strana i vjerujem da ćemo uskoro imati rezultate na korist obaju naroda“, kazala je Predsjednica.

"Moramo naći zajednički jezik u regiji"

Sastanak  u Dubrovniku označava završetak jednogodišnjeg predsjedanja Hrvatske tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji.

"Postoji jasna i sigurna volja od svih nas da nađemo zajednička rješenja i unaprijedimo živote naših građana. Moramo priznati da je ovo područje kroz povijest naučilo da moramo imamo surdadnju. Jugoistočna Europa pokazala je zrelost ove inicijative. Međutim, ne možemo izgubiti iz vida širu globalnu sliku. Jugoistočna Europa bila je podložna promjenama, a današnji svijet je povezaniji nego ikad i bilo koja separacija je više nego uzaludna. Moramo naći zajednički jezik", poručila je predsjednica u svom govoru.

Osvrnula se i na sigurnosnu situaciju u regiji i poručila da EU i NATO moraju uložiti više truda u sigurnost zemalja regije.

Cijeli govor poslušajte u videoprilogu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene