Zagrebački sustav videonadzora uskoro će biti dostupan vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA) dok ga zagrebačka policija već godinama koristi.

Galerija


Zaključak o sklapanju sporazuma o korištenju videonadzora Grada Zagreba sa spomenutim institucijama blagoslovio je gradonačelnik Milan Bandić, no zauzvrat će MUP razmijenjivati podatke s gradskim službama.

Vezani članci Pogled na ulice - 24 Google View pun je bizarnih prizora, nevjerojatno koliko su često kamere u pravo vrijeme na pravom mjestu Migranti - 2 Stručnjak za sigurnost: "Otisak na leđima izbjeglica potječe ili od štapa ili od pendreka, a ne od oružja kakvo spominju"

Zagrepačane danas nadzire 468 kamera. Koriste ih gradske službe, ali i policija. "Koristimo ih u cilju kontrole prometa u mirovanju, koristimo ih kod prometnih nesreća na križanjima ili na mjestima gdje nemamo očevidaca, onda skidamo podatke", rekao je Stipe Mandić, voditelj Operativno-komunikacijskog centra PU zagrebačke.

No, sporazumom neće na dobitku biti samo MUP. Sektoru za komunalno i prometno redarstvo kao i Zagrebparkingu policija će ustupiti brojne podatke o vlasnicima vozila koji su u prometnim prekršajima. "Kod neplaćanja dnevnih karata Zagrebparking se mora obratiti policiji odnosno MUP-u radi pronalaženja vlasnika, točnije naplate daljnjih potraživanja", rekao je Mato Kraljević.

Vidljiv će im biti vaš OIB, podaci o ranijem i sadašnjem prebivalištu ili boravištu, kao i mjesto te razlog odjave. Osim MUP-a, na gradske kamere spojit će se i vojna sigurnosna agencija. Ovakvo umrežavanje pozdravlja i stručnjak za promet Mate Laušić.

"Videonadzor mora biti funkcionalan - ako se bude upotrebljavao samo za praćenje stanja u prometu i zakrčenja prometa te parkiranja na mjestima gdje to nije dopušteno, onda je taj sustav preskup", smatra on.

Građani su podijeljenog mišljenja - jednima je to zadiranje u privatnost, a drugi smatraju da se oni koji ništa ne skrivaju nemaju čega ni bojati. U Agenciji za zaštitu osobnih podataka uvjeravaju da građani ne bi trebali imati razloga za brigu. "Možemo reći da tu nema nikakvog mjesta za strah i zabrinutost građana jer u biti radi se samo o tehničkoj nadogradnji sustava razmjene informacija"., kaže Igor Vuljev iz AZOP-a.

Postavljanje kamera za videonadzor na Trgu bana Jelačića prije 4 godine (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Josipa Krajinović (Dnevnik.hr)

Svi uvjeravaju da razloga za zabrinutost zbog narušavanja prava na privatnost - nema, već da je jedini razlog razmjene ovih snimaka i informacija naša vlastita sigurnost.

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović javila se uživo iz Operativno-komunikacijskog centra PU zagrebačke. Na pitanje tko nas u ovim trenucima nadgleda, kaže: "Policijski djelatnici ovdje u OKC-u, putem stotina gradskih kamera. Uz pomoć monitora nadziru Zagreb, imaju ga kao na dlanu. Kamere su rotirajuće i uživo mogu vidjeti što se događa u gradu. Primjerice, ako se dogodi neka pljačka i pljačkaš bježi, mogu ga pratiti kojim se ulicama kreće. Nadzirali su i doček nogometaša od ulaska u Zagreb do glavnog trga.

Inače, ovo je ono središnje mjesto gdje se policijski djelatnici javljaju na pozive građana, onaj poznati 192, a potom oni preusmjeravaju policiju ovisno o tome što se događa u gradu. Za to im služi i virtualna karta na kojoj se vide policijske ophodnje.Ovi ljudi dostupni su građanima 24 sata na dan i telefoni im ne prestaju zvoniti".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr