Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ne ide to tako''

Jandroković o sukobima premijera i predsjednika: ''Nije mi prirodno da ujutro nekome kažete najružnije riječi, a onda ga pozovete na čaj''

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković komentirao je odluku Ustavnog suda kojom se poništava članak poslovnika koji je regulirao rad Sabora tijekom epidemije. Osvrnuo se i na žestoke sukobe predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković osvrnuo se u četrtak na gotovo svakodnevne sukobe premijera Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića. Poručuje da treba smiriti tenzije.

''Treba spustiti tenzije. Situaciju u društvu je zaista zahtjevna i kompleksna, ne sjećam se da smo ikada imali ovakvu situaciju'', rekao je i nastavio da svakodnevno prati situaciju s epidemijom u zemlji.

''Po meni je apsolutni prioritet da zajednički pokušamo smanjiti ove brojke i da dođemo do stanja koje neće ugrožavati zdravstveni sustav'', poručio je i dodao da se treba baviti važnijim stvarima, kao što je, ponajprije, zaustavljanje rasta broja novooboljelih.

''Moramo smanjivati tenzije''

''Druga stvar je da je pred nama vrlo izazovna situacija vezana uz hrvatsko gospodarstvo. Vlada je donijela mjere, ona će pomoći jednom dijelu poduzetnika, međutim izazovi su veliki i moramo se i s time uhvatiti u koštac'', dodao je Jandroković.

Kazao je da je i treći problem kojim bi se posebno trebalo baviti – sigurnost. Kaže da je napad na policajca na Markovu trgu upalio zvono za uzbunu.

''Moramo smanjivati tenzije, biti razboriti, odgovorni, solidarni. Moramo razmišljati o temama koje su važne za građane, smanjiti međusobne uvrede, prepucavanja i baviti se onime što je prioritet i važno za život i sigurnost naših ljudi'', poručuje Gordan Jandroković.

Malo konstruktivnih prijedloga

Dodao je da je s jedne strane predsjednik Vlade ''koji te stvari mora rješavati'', a druge strane ''predsjednika Republike koji ima značajno manje obaveza i zadataka koji proizlaze iz zakona i Ustava''.

''Normalno mi je da treba ostaviti prostor predsjedniku Vlade da se koronavirusom, ekonomijom, sigurnošću. Čini mi se da predsjednik Republike o tome ne razmišlja puno. Vrlo je malo njegovih prijedloga koji su usmjereni ka rješavanju životnih problema naših ljudi. Nisam čuo niti jedan konstruktivan prijedlog vezan za COVID-19, ekonomiju, pa i sigurnost'', poručio je.

''To tako ne ide''

Osvrnuo se i na Milanovićev poziv za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. ''Meni nije baš prirodno da ujutro nekoga uvrijedi, kažete mu najružnije riječi, a onda ga popodne pozovete na kavu ili čaj. To baš ne ide tako'', kaže Jandroković i dodaje da on nije u sredini te da su njegova razmišljanja bliža onima predsjedniku Vlade.

Čini mu se da Milanović Plenkovića namjerno želi uvući u konflikte. ''Predsjednik Vlade mora biti usmjeren na ono što je važno za građane. Voli bih da se smire strasti'', kazao je Gordan Jandroković.

Kada je riječ o radikalizaciji društva, Jandroković kaže da se uporno rade iste greške, a to je ''vraćanje unazad''. ''Možemo tako postaviti i pitanje koliko je radikalizaciji donio SDP kada je donio lex Perković'', rekao je i dodao da ''nisu oni baš nevinašca koja nisu dolijevala ulje na vatru.

Nisu krivi samo HDZ i SDP

Poručio je da i nisu HDZ i SDP jedini koje treba spominjati kada se govori o radikalizaciji. ''Slušajte poruke koje dolaze i od Domovinskog pokreta i od Mosta i Možemo, i od zastupnice Peović. To je sve dolijevanje ulja na vatru. To nije korisno i nije dobro za Hrvatsku'', rekao je.

Dodaje je da je pucanje na Markovu trgu ''vjerojatno rezultat govora mržnje, pisanja na internetu, neprihvatljivih poruka''. ''Od verbalnog do fizičkog nasilja nije tako dugačak put kao što se čini'', zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Osvrnuo se i na odlazak predsjednika Milanovića na otok Mljet vojnim zrakoplovom. Kazao je da je i on sam štićena osoba, ali smatra da bi dužnosnici trebali polagati račune građanima.

O odluci Ustavnog suda

Ustavni sud u srijedu je ukinuo "epidemiološke" izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora zaključivši da postoje tehničke mogućnosti kojima bi se moglo zaštiti zdravlje, uz istovremeno neograničavanje prava i dužnosti zastupnika na sudjelovanje u raspravama. Tu je odluku Suda komentirao Jandroković.

''Čini se da nam Ustavni sud najviše zamjera to što smo izostavili, ili nismo ostvarili sve tehničke mogućnosti, za drugačiji način organizacije rada hrvatskog sabora u poznatim okolnostima.

Stav suda je da takav da ako se može osigurati glasanje, može se osigurati i rasprava svih zastupnika. Dovodi se u pitanje to što ne mogu svi biti nazočni sjednici i replicirati predlagateljima.

To su dvije glavne zamjerke temeljem kojih je Ustavni sud donio odluku da se ukine članak 293A'', objasnio je Jandroković.

Istaknuo je da je sporni članak donesen u prošlom sazivu Sabora, a za njega je glasao i SDP, koji je sada podnio tužbu Ustavnom sudu.

Nekoliko opcija na raspolaganju

Dodao je da sada Sabor ima nekoliko opcija kako bi poštovali odluku Suda. Prva je opcija da zastupnici koji nisu u dvorani, prate raspravu izvan prostorija Sabora, a kada se dogodi rasprava dođu u Sabornicu i repliciraju.

''Druga mogućnost je da tražimo drugi prostor u kojem će moći sjediti 151 zastupnik, uz odgovarajuće mjere. To nije jednostavno i iziskuje ogromna sredstva jer za 151 zastupnike, plus sve službe i predstavnike medija, praktički bismo morali uzeti jednu sportsku dvoranu. Mislim da ta opcija ne bi bila dobra'', rekao je.

Pročitajte i ovo Putovanja Zorana Milanovića - 4 HEROJSKI ZEC Milanović odgovorio premijeru: "Aludirao je na to da sam ovisnik o kokainu? To može samo low life. Ja za kokain nemam novca"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković razmirice zbog sjednice vns-a Plenković odbacio Milanovićev prijedlog pa ga nazvao piromanom prerušenim u vatrogasca: "Ovih 11 sigurno nije umrlo od karijesa"

Treća opcija, Jandrokoviću najrealnija, jest da se nastavi s radom u Hrvatskom saboru, ali da se plenarna sjednica održava paralelno u velikoj vijećnici, maloj vijećnici i još tri druge dvorane.

''To će naravno tražiti i određenu tehničku opremu. U svim dvoranama kamere, razglas, ali to je po meni jedini način da zadovoljimo Ustavni sud da svi zastupnici mogu sudjelovati na sjednici i u raspravama'', kaže predsjednik Sabora. Dodao je da će se o svemu još konzultirati u Saboru.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene