Andrej Plenković i Zoran Milanović
Andrej Plenković i Zoran Milanović Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Predsjednik države Zoran Milanović u pismu premijeru Andreju Plenkoviću predložio je sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se razmotrio utjecaj radikalizacije na stanje sigurnosti, a nakon napada na Markovom trgu.


Iz Ureda predsjednika Hini je potvrđeno da je Zoran Milanović premijeru Andreju Plenkoviću predložio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Milanović je napisao Plenkoviću kako je uvjeren da će se složiti "da je prošlotjedni napad na policajce i Vladu Republike Hrvatske zločin s mogućim elementima terorizma koji je, prema do sada dostupnim informacijama, potaknut radikalizacijom u našem društvu koja dovodi do nasilnog ekstremizma".

Ugroza nacionalne sigurnosti

"Uvjeren sam da su nadležne službe sposobne zajamčiti sigurnost državnog vrha i stoga to ne vidim kao problem o kojem bi trebalo posebno razgovarati. Međutim, moramo voditi računa o našim sugrađanima koji su u okolnostima radikalizacije i krize koja se osjeća, ne samo u Hrvatskoj, izloženi nasilju koje u bilo kojem trenutku može eskalirati u ovakve ili slične napade", dodaje predsjednik u pismu premijeru.

Po njegovu mišljenju, radikalizacija u društvu koja dovodi do ovakvih zločina predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti.

"U takvoj situaciji, ne samo Ustav nego i povjerenje koje su nam građani iskazali na izborima, obvezuje nas da pokušamo pronaći odgovarajuća rješenja. Postoje teme oko kojih se naši stavovi razlikuju, ali kada je u pitanju moguća ugroza nacionalne sigurnosti i dobrobit naših građana, moramo razgovarati i zajednički djelovati", navodi hrvatski predsjednik.

''Trebamo usmjeriti na zajedničko djelovanje...''

Stoga, kako se navodi u pismu, predsjednik države predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi "razmotrili utjecaj radikalizacije na stanje sigurnosti i donijeli odgovarajuće odluke u okviru nadležnosti Vijeća".

Milanović je, s obzirom na važnost teme spreman "u najkraćem roku izdvojiti koliko god treba vremena".

Andrej Plenković Plenković uzvratio Milanoviću: "Njegovo ponašanje je bizarno, ima neki problem. Relativizira napad na Banske dvore i već je polako patetičan"

Zoran Milanović, predsjednik Republike Milanović Plenkovića nazvao jadnim pa otkrio: "Moja supruga je tamo prošla dvije minute prije napada"

"Smatram da se kod našeg razgovora ne trebamo baviti samo onim što se već dogodilo već se prvenstveno trebamo usmjeriti na zajedničko djelovanje kojim bi se smanjio rizik pojave nasilnog ekstremizma", stoji u pismu predsjednika države predsjedniku Vlade.