Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roald Amundsen s kolegama je na Južni pol stigao 14. prosinca 1911. godine.


Roald Amundsen i četvorica njegovih pomoćnika prvi su ljudi koji su stigli do Južnog pola. Uspjelo im je to 14. prosinca 1911. godine, a velike se obljetnice prisjetio i Google Doodle.

Vezani članci Dio spasilačkog tima (Foto: AFP) Potraga na Himalaji: Iz helikoptera uočeno pet tijela, za trojicom planinara još se traga Ivica Kostelić i vojnici u ekspediciji (Foto: MORH) Kostelić i vojnici završili ekspediciju na Velebitu: "To su vrhunski momci, nisam ni sumnjao u njih"

Nadahnut ekspedicijom Fridtjofa Nansena na Grenland 1888. godine, taj je norveški istraživač htio biti prva osoba koja će stići na Sjeverni pol, ali je promijenio planove kada je čuo da je u međuvremenu to već učinio Robert Edwin Peary.

Prvi pokušaj dolaska do Južna pola počeo je 8. rujna 1911. Zajedno s tri člana (Hjalmar Johansen, Kristian Prestrud, Jørgen Stubberud) zbog ekstremnih temperatura Roald Amundsen se vratio u kamp, nakon čega je došlo do sukoba među posadom.

Drugi pokušaj ekipe koju su sačinjavali Amundsen i njegova četvorica pomoćnika (Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel, Oscar Wisting), počeo je 20. listopada 1911. godine saonicama koje su vukli psi.

Put su započeli sa četiri saonice i 52 psa, a na Južni pol su došli 14. prosinca 1911. sa 16 pasa. Osnovali su kamp Polheim.

Pri povratku na polu su ostavili mali šator i pismo kao dokaz da su tamo bili, a javno su obznanili svoj uspjeh 7. ožujka 1912. po dolasku u australski grad Hobart.

Zanimljivo, na Južni pol su stigli pet tjedana prije Roberta Falcona Scotta, britanskog oficira kojem je također bila želja da dođe do Južnog pola kao prva osoba. Scott je umro pri povratku.