Gordan Duhaček (Foto: Dnevnik.hr)
Gordan Duhaček (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Udruga Gong u utorak je policijsko postupanje prema novinaru Indexa Gordanu Duhačeku ocijenila nedopustivim pritiskom na novinare i nastavkom urušavanja slobode medija.


"Za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića, koji se priprema preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a, događaju se situacije kakve priliče represivnim režimima", ističe Gong reagirajući na jučerašnje privođenje novinara Duhačeka zbog, kako navode, satirične pjesmice na Twitteru.

Gong ističe da su mediji u Hrvatskoj zatrpani tisućama tužbi, političari šikaniraju novinarke i novinare, a policija ih proganja: legitimira ih po redakcijama. Argumentiraju to slučajem Đurđice Klancir te privođenjem Gordana Duhačeka, iako se sam dan ranije javio policiji.

Gordan Duhaček (Foto: Filip Kos/PIXSELL) - 1 Duhaček: "Sudac je došao pred moju ćeliju i tražio me da priznam. Rekao je da ga nije briga za slobodu govora"

Izražavaju i ozbiljnu zabrinutost radom pravosuđa zbog za javnost zatvorene sudnice i prijetnje suca Krešimira Ožanića Duhačeku, koju je objavio portal Index, a oko koje Gong zahtijeva žurnu reakciju Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Ministarstva pravosuđa.

Davor Božinović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Božinović: ''Nema zastrašivanja novinara. Duhaček nije priveden zbog objava na Twitteru, već zato što se nije odazvao pozivu policije''

"Napad na novinarke i novinare napad je na slobodu medija, na pravo svih građanki i građana da kritički propituju vlast, kao i napad na naše temeljne političke slobode, što nikako ne smijemo dopustiti", poručuje Gong u priopćenju.

Gordan Duhaček (Foto: Filip Kos/PIXSELL) - 2 Novinar Duhaček priveden pa proglašen krivim zbog vrijeđanja službene osobe

Duhaček je, uz obrazloženje da se nije odazvao na obavijesni razgovor u policiju, priveden u ponedjeljak ujutro u zagrebačkoj zračnoj luci, a tijekom dana izrečena mu je novčana kazna.

Uhićenje Duhačeka već je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo, a u utorak su reagirali i Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije, koji smatraju da je riječ o nedopustivom pritisku na slobodu rada novinara u Hrvatskoj i još jednom u nizu problematičnih policijskih postupanja protiv osoba koje izražavaju društvenu kritiku. (Hina)