Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u ponedjeljak kako novinar Indexa Gordan Duhaček nije u policijsku postaju priveden zbog svojih objava na Twitteru već zato što se nije odazvao na poziv policije, naglasivši kako tu nema nikakvog zastrašivanja novinara.

Galerija


''Duhaček nije priveden u policijsku postaju zbog svojih objava na Twitteru, već zbog činjenice da se nije odazvao na poziv policije. Svaki građanin ima obavezu javiti se na poziv policije, tako i on, bez obzira koji posao obavlja”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović novinarima u Središnjici HDZ-a.

Vezani članci Zapaljeni automobil, ilustracija Eksplodirao auto na Srebrnjaku: "Baš se jako čulo. Mislili smo da je potres. Čuli smo detonacije, istrčali van i vidjeli auto" Policija,ilustracija (Foto: Pixsell,Sanjin Strukic) Manji policijski sindikati traže hitan sastanak s premijerom: "Ako ne dođe do dijaloga, pozvat ćemo sve policajce na prosvjed i štrajk"

Vezano uz postupanje policije, naglasio je da je policija postupala u okviru svojih nadležnosti. Naveo je i da je Gordan Duhaček bio na Prekršajnom sudu, gdje je za djelo omalovažavanja policijskih službenika proglašen krivim, a za drugo će biti izrečena konačna odluka u idućih nekoliko dana.

Božinović je pojasnio da je Duhaček izveden pred Prekršajni sud jer nema prebivalište u Republici Hrvatskoj. Upitan tko je Duhačeka prijavio zbog objava na Twitteru ministar Božinović odgovorio je kako to ne zna.

Božinović je negativno odgovorio i na novinarski upit radi li se tu o zastrašivanju novinara. ''Nema nikakvog zastrašivanja novinara. Policija dnevno postupa, kada su u pitanju djela iz Prekršajnog zakona i Zakona o javnom redu i miru, na stotine ako ne i tisuće prijava. To je jedna redovita aktivnost, ako hoćete i najčešća aktivnost hrvatske policije. Upravo zato da bi provodili zakon, a policija ima pravo provoditi istraživanje i ima pravo sumnjati u počinjene nekog djela. U konačnici sud donosi odluku. Dakle, nema nikakvog zastrašivanja bilo koga”, rekao je Božinović.

Policija postupa kada je riječ o uvredama prema novinarima

Naveo je i da će o kvalifikaciji djela odlučiti sud. Istaknuo je i kako policija često postupa i kada se radi o prijetnjama i uvredama prema novinarima "Nema razlike kad je u pitanju postupanje policije prema bilo kome", kazao je Božinović.

Novinar portala Index Duhaček priveden je u ponedjeljak u zagrebačkoj zračnoj luci zbog neodazivanja na poziv hrvatske policije, koja ga je ranije obavijestila da dođe na razgovor zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, objavila je zagrebačka policija ne navodeći pritom novinarov identitet.

Policija ističe kako je prilikom subotnjeg ulaska 39-godišnjeg novinara u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Županja, utvrđeno da se osoba potražuje zbog sumnje da je prekršio javni red i mir, vrijeđajući i omalovažavajući moralne osjećaje građana te službenih osoba.

Stoga mu je "tom prilikom uručen poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u prostorije Policijske uprave zagrebačke, što on nije učinio", stoji u policijskom priopćenju. Dodaju i da je tijekom izvida u sklopu kriminalističkog istraživanja koje je započelo u kolovozu, policija utvrdila da ne živi na prijavljenoj zagrebačkoj adresi.

Duhaček je sam kazao da se dan prije uhićenja javio u policijsku postaju u Zagrebu gdje su mu kazali da je sve u redu. ''Ja sam jučer bio u 2 i 30 bio u Heinzelovoj i nudio se da razgovaram, rekao da danas moram na seminar i ne mogu doći. Piše na papiru da se može opravdati nedolazak i dogovoriti drugi sastanak. Policajac mi je rekao da je sve u redu, da mogu otputovati i da se javim kad dođem iz Leipziga'', ispričao je privedeni novinar.

Portal Index večeras je naveo da je njihov novinar Duhaček na zagrebačkom Prekršajnom sudu kažnjen novčanom kaznom od 754 kune. (Hina)