Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike iz HDZ-a

GONG: "Napadima na Povjerenstvo za sukob interesa krše se demokratski standardi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz GONG-a poručuju kako je kritiziranje Povjerenstva u suprotnosti s demokratskim standardima.

Nakon što je HDZ-ov Gordan Jandroković oštro kritiziriao Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog odluke o potencijalnom sukobu interesa Martine Dalić, oglasio se GONG.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Gong upozorio na eventualne izborne nepravilnosti Zabilježili nepravilnost Mostarski HDZ pozivao građane da se registriraju u njihovim prostorijama, Gong upozorio: "Obavijestili smo Povjerenstvo"

Poručuju kako je riječ o praksi koja je u suprotnosti s demokratskim standardima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Izjave potpredsjednika Hrvatskog sabora kojima daje instrukcije Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kako tumačiti i primjenjivati Zakon o sprječavanju sukoba interesa, te pritom dodatno prijeti sužavanjem ovlasti Povjerenstva kroz izmjene Zakona, predstavljaju nedopustivi politički pritisak na rad ove samostalne i neovisne institucije. Radi se o praksi koja je u suprotnosti s demokratskim standardima te ujedno predstavlja kršenje odredbi Zakona.

Naime, Zakon ustanovljuje Povjerenstvo kao „stalno, neovisno i samostalno državno tijelo koje obavlja poslove iz svog djelokruga rada i nadležnosti, određenih ovim Zakonom“ te jasno propisuje da je „zabranjen je svaki oblik utjecaja na rad Povjerenstva koji bi mogao ugroziti njegovu samostalnost i neovisnost u donošenju odluka iz njegovog djelokruga rada."

Pozivamo pripadnike političke elite da svoja tumačenja Zakona i razmišljanja o sadržaju pojedinih odluka ne iznose u javnosti s ciljem narušavanja ugleda Povjerenstva i povjerenja građana u njihov rad, čime istodobno vrše neprimjeren pritisak. Jedina mjesta za osporavanje odluka Povjerenstva su upravni sudovi te u krajnjoj instanci Ustavni sud.

Podsjećamo hrvatsku javnost da smo već imali zakon skrojen prema željama političara i Povjerenstvo u kojem su sjedili političari. Hrvatska se politička elita tom prilikom pokazala ili nesposobnom, ili nevoljnom samostalno razviti kvalitetan etički sustav u politici. Imajući na umu da način na koji je Povjerenstvo unaprijedilo standarde obavljanja javnih dužnosti može biti uzor drugim institucijama, potrebno je promisliti o daljnjem širenju, a ne sužavanju njihovih ovlasti. Ili, da se poslužimo hrvatskim građanima dobro poznatom rečenicom: „Neka institucije pravne države rade svoj posao", poručuju iz GONG-a.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene