Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvatska – izvor vode'

Godišnje samo iz Like milijarde eura vrijednosti vode istječe u more...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak 4. listopada u Zagrebu je u organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić održana konferencija „Hrvatska – izvor vode“ na kojoj se predstavilo hrvatsko vodno bogatstvo i mogućnosti koje u vodnom sektoru donosi članstvo u EU.

Mirella Rašić, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analitiku u predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, u ime povjerenika Europske komisije za zaštitu okoliša Janeza Potočnika, predstavila je europski okvir i važnost vode u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić komentirao i presudu Vučić konsterniran događanjima u Hrvatskoj: "Kako sad Europa ne reagira?" Goran Roić i Srna Bijuk Sve je oduševio Iz Klinike za dječje bolesti Zagreb oduševljeni donacijom Baby Lasagne: "Ovo je važna poruka svim mladim ljudima o empatiji i senzibilitetu"

Dr. Siniša Širac iz Hrvatskih voda sudionike je upoznao s organizacijom vodnog sektora, transformacijom zakona, raspoloživosti RH i realizacijom projekata u vodnom gospodarstvu Hrvatske.

Docent Geotehničkog fakulteta Mario Šiljeg govorio je o stanju i perspektivi korištenja vode u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na projekte vodovoda i odvodnje.

Marija Tufekčić, savjetnica u Uredu zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić, predstavila je zanimljive projekte iz zemalja članica EU financirane iz EU fondova.

Zastupnica Maletić naglasila je da su za nas, kao državu članicu EU, izdvojena značajna sredstva iz Kohezijske i Poljoprivredne politike. Europske fondove možemo koristiti za zaštitu i očuvanje voda i vodnog bogatstva, te za modernizaciju i proširenje proizvodnih pogona, za istraživanja, razvoj i inovacije.

Potrebno je još dosta sredstava uložiti u Republici Hrvatskoj da se osigura što bolja kvaliteta vode, smanje gubici iz vodoopskrbnog sustava, racionalno gospodari vodom, te spriječe zagađenja. Neophodna su ulaganja u sustav javne vodoopskrbe jer do 2023. godine želimo dosadašnji postotak od 80% priključenosti povećati na 95%, za što je potrebno oko 2 milijarde eura ulaganja.

Izgradnja sustava zaštite od poplava i navodnjavanja od posebnog je značaja za Republiku Hrvatsku osobito zbog daljnjeg razvoja i jačanja poljoprivredne proizvodnje. Navodnjavamo 0,5% površina, a pogodnih tala za navodnjavanje je jako puno osobitu u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji i sve su to prihvatljiva ulaganja za financiranje iz Europskih fondova, zaključeno je na konferenciji.

Cilj je zagrebačke konferencije skrenuti pažnju na ovo važno nacionalno bogatstvo i ukazati na važnost uključivanja politike upravljanja vodama u sve strateške dokumente Republike Hrvatske.

Zagrebačka konferencija drugi je dio projekta „Hrvatska – izvor vode“ u sklopu kojeg se Republika Hrvatska predstavila izložbom fotografija i podjelom vode u Europskom parlamentu u Bruxellesu 2. listopada 2013.

Od svih hrvatskih ljepota i bogatstava izabrana je voda jer je to naš vrijedan prirodni resurs s velikim gospodarskim potencijalom. Prema izvješću o vodnim zalihama koje je izradio UNESCO između 188 zemalja svijeta Hrvatska se na prostoru Europe smjestila na visoko treće mjesto, iza Islanda i Norveške.

Cilj projekta u Bruxellesu i Zagrebu bio je ukazati na veliki potencijal koji Republika Hrvatska ima i koji je važno pametno iskoristiti. Pritom se ne misli na komercijalizaciju voda u smislu privatizacije jer je voda opće dobro i bogatstvo naroda i države. Međutim, važno je to dobro staviti u funkciju podizanja životnog standarda, rasta i razvoja. Godišnje samo iz Like milijarde eura vrijednosti vode istječe u more. Hrvatski vodni potencijal je golem te predstavlja izvrstan izvozni adut. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene