Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Zagrebu

Srbijansko izaslanstvo donijelo dokumente, Vučić objasnio o čemu je riječ: "Imat ćemo mi toga još"

Vučić Grabar-Kitarović kraj dokumentacije (Foto: dnevnik.hr)
Vučić Grabar-Kitarović kraj dokumentacije (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dokumenti koje je srbijanska delegacija donijela na Pantovčak (Foto: Dnevnik.hr) Dokumenti koje je srbijanska delegacija donijela na Pantovčak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vučić Grabar-Kitarović kraj dokumentacije (Foto: dnevnik.hr) Vučić Grabar-Kitarović kraj dokumentacije (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Srbijansko izaslanstvo u Zagreb je donijelo dokumente. Aleksandar Vučić objasnio je o čemu se radi.

Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, došao je u prvi službeni posjet Hrvatskoj. Sastao se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a srbijansko izaslanstvo u Zagreb je donijelo i kutije s dokumentima.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

Na konferenciji za medije nakon sastanka Vučić je objasnio o čemu se radi. Predsjednici je predao spisak dokumenata koje su spremili i objasnio da se radi o "spisku matičnih knjiga državljana rođenih, vjenčanih, umrlih s područja Dvora".

"Imat ćemo mi toga još", rekao je Vučić dok su se on i Grabar-Kitarović fotografirali ispred dokumentacije.

Vučić Grabar-Kitarović kraj dokumentacije (Foto: dnevnik.hr) Dokumenti koje je srbijanska delegacija donijela na Pantovčak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Na dokumentaciju iz Dvora na Uni, postavljajući pitanje Aleksandru Vučiću, osvrnula se urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović.

"Tu dokumentaciju kao novinarka razumijem kao čin dobre volje i početak onoga što je, za raditi jedan tako dug i kompleksan proces kao što je traganje za nestalima, neophodno, to je elementarno političko povjerenje", rekla je Petrović.

Vučića je pitala je li spreman Hrvatskoj ustupiti dokumente vukovarske bolnice i logora u Srbiji u kojima je, navela je, ključ sudbine mnogih nestalih.

"Ta pitanja su za nas vrlo teška. Možda ću vas iznenaditi odgovorom: neću vam reći što mi sve očekujemo iz Lore i da bude isti aršin prema Hrvatima koji su počinili zločine, kao i prema Srbima. Ali odgovorit ću na ovo pitanje konkretno. Sve što može pomoći u pronalasku nestalih, sve ćemo dati. I imat ćemo značajnih pomaka uskoro", rekao je Vučić.

Ivana Petrović analizirala Vučićev odgovor: "Za neko vrijeme ništa od toga"

U Vijestima Nove TV u 14 sati Petrović je analizirala odgovor koji je dobila od Vučića.

"Dokumentacija koju je predsjednik Vučić donio je dokumentacija iz Dvora na Uni gdje je 1991. godine živjelo oko 10 posto Hrvata i ja je doista razumijem kao čin dobre volje i kao stvaranje nekakvog elementarnog političkog povjerenja, što je temeljna pretpostavka da se započne dug i kompleksan proces potrage za nestalima. Ja sam ga pitala za ključ jer nama su dokumenti vukovarske bolnice koje je doktorica Bosanac pripremila za Međunarodni crveni križ, koji, kako znamo, nije tamo uspio obaviti svoju ulogu, a koji su odneseni u Beograd, ključ svega, jednako kao i dokumentacija srpskih logora.

Predsjednik Vučić mi zapravo u tom smislu nije odgovorio ništa. Kad malo bolje promislim, počeo je odgovarati protupitanjima. Rekao je da bi jednako tako mogli otvoriti pitanje što Srbija potražuje za Loru, na što sam mu ja rekla pa slobodno otvorite, ali to se nije čulo jer je mikrofon već bio ugašen, tako da sam dobila jedan vrlo načelan odgovor, točnije, rekla bih, neko vrijeme ništa od toga", rekla je Petrović.

Vučić Grabar-Kitarović kraj dokumentacije (Foto: dnevnik.hr) Ivana Petrović (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene