Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjelovala i Holy

'Dosta je šutnje!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protestna akcija inicijivative 'Zaustavimo TTIP' započela je na Europskom trgu.

U subotu je diljem svijeta obilježen Globalni dan akcije protiv transatlantskih trgovinskih i investicijskih sporazuma TTIP i CETA.

Pročitajte i ovo Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama''

Prosvjedovalo se i u Zagrebu. Protestna akcija inicijivative 'Zaustavimo TTIP' započela je na Europskom trgu odakle su se prosvjednici uputili do Markovog trga. Pridružila im se i predsjednica ORaH-a Mirela Holy s članovima svoje stranke.

Zagrebački prosvjednici nosili su transparente, a neke od poruka bile su 'Zaustavimo TTIP', 'Dosta je šutnje', Protiv Europe kapitala za Europu rada' te 'Smrt kapitalizmu, sloboda narodu. Direktna demokracija'.

Uoči Globalnog dana akcije aktivisti nekoliko nevladinih organizacija i sindikata dijelili su u petak pred Saborom letke zastupnicima, od kojih traže da se jasno očituju o tim sporazumima, koji će, uvjereni su, sniziti razinu radničkih prava, kvalitete hrane i zaštite okoliša u EU.

Dejan Derežić iz inicijative 'Zaustavimo TTIP' novinarima je kazao kako kritičnima smatraju dva momenta sporazuma.

ORAH 'oprao' veleposlanika SAD-a u RH: 'Nanosi se nedopustiva šteta europskoj demokraciji!'

'Međunarodne korporacije dobivaju mogućnost tužiti države kad god parlamenti donose zakone koji ugrožavaju njihov profit, bilo da je riječ o minimalnim plaćama, privatizaciji zdravstva, zaustavljanju iste i slično. Drugi kritični moment su regulatorna tijela kojima će se idućih godina i desetljeća omogućiti da usklađuju propise između Europe i SAD-a, što će u principu ići na smanjivanje regulativa, od okoliša i prehrambenih standarda do radničkih prava', tumači Derežić.

Marina Škrabalo (GONG) upozorila je da se ti sporazumi tiču i hrvatskih građana, budući da bi ih Hrvatska morala ratificirati kao punopravna članica EU.

'Od zastupnika i saborskih klubova tražimo javno očitovanje do 1. svibnja koji su njihovi stavovi o ovim sporazumima s dalekosežnim posljedicama po sve sfere života i funkcioniranja demokracije s obiju strana Atlantskog oceana. Znamo da ovi sporazumi zabrinjavaju i građane i sindikate i organizacije civilnog društva, no parlamenti su ti koji će dati posljednju riječ ratifikacijom i mi tražimo i očekujemo da napokon i u Hrvatskoj zaživi javna rasprava koja bukti širom Europe, a koja je kod nas još uvijek samo u tragovima', rekla je Škrabalo.

Letke su zastupnicima dijelili aktivisti građanske inicijative 'Zaustavimo TTIP', organizacije BRID, Zelene Akcije, GONG-a, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te Nezavisnih hrvatskih sindikata, a danas su se akcije održale u sedam hrvatskih gradova - Zagrebu, Bjelovaru, Osijeku, Puli, Rijeci, Sisku i Splitu.

Udruge su građane informirale o TTIP-u i CETA-i , potpisivala se i peticija protiv tih sporazuma, a u Zagrebu i Puli održani su i prosvjedni skupovi.

Podsjetimo, pregovarači tvrde da se sporazumom stvara zona slobodne trgovine što znači smanjenje troškova poslovanja, nameta na uvoz i dodatno otvaranje tržišta. Godišnja trgovinska razmjena SAD-a i Europe iznosi 455 milijardi eura. Uvođenje slobodne zone povećalo bi je i za 20 posto.

'Dogovor između dviju najvažnijih ekonomija svijeta promijenit će sve. Zajedno ćemo stvoriti najveću svjetsku zonu slobodne trgovine. Pregovori će postaviti standarde za bilateralnu trgovinu i investicije, za pitanja nadzora, ali i za razvoj globalnih pravila trgovanja', rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso

Pregovori su počeli ljetos. 'U idealnim uvjetima, voljeli bismo dovršiti pregovore za dvije godine, prije kraja mandata ove Komisije. No, od brzine je ipak važnije ostvariti ambiciozni plan', rekao je povjerenik Europske komisije za trgovinu Karel de Gucht.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene