Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTRAGA ZA DJEVOJČICOM

Glavni ravnatelj policije o stradanjima migranata: "To su situacije gdje su u većini slučajeva u pozadini snažne kriminalne mreže - stavljaju ih u poziciju da su izloženi pogibelji"

Još jednom hrvatski su policajci pokazali hrabrost u spašavanju migranata, a s druge strane može se čuti i o nehumanom postupanju policajaca prema migrantima. S glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Još uvijek nije nađena 10-godišnja djevojčica koja je sinoć nestala u nabujaloj rijeci Dragonji kada je skupina migranata pokušala ilegalno prijeći hrvatsko-slovensku granicu. U petak navečer je privremeno obustavljena potraga u rijeci, a na kopnu se i dalje traga.

U Nacionalnom koordinacijskom centru tisuću kamera prati sve što se događa uz hrvatsku granicu. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je otkrio da fokus stavljaju na vanjske granice tako da kamera nije bilo na području nestanka djevojčice. "Nismo imali pomoć kamera.To su situacije gdje su u pozadini, u većini slučajeva, ne kažem da je to i u ovom, snažne kriminalne mreže - gdje migrante stavljaju u poziciju gdje su vrlo često izloženi pogibelji", rekao je te istaknuo da je policija odmah poduzela sve da se pronađe djevojčicu.

No, ovaj događaj podsjetio je i na tragediju male Madine. "Za taj slučaj mi smo komunicirali da je policija poduzela sve mjere koje je morala. Za policiju svi slučajevi koji imaju elemenata poput kaznenih djela ili prekršaja nisu zatvoreni", objasnio je Milina. Rok za žalbu istječe, a ravnatelj dodaje: ''Radi se na tom predmetu".

Odbor Vijeća Europe zaključio je da hrvatski policajci zlostavljaju migrante. "Mi stalno govorimo da samostalno provjeravamo sve slučajeve - prijavili smo od 2018. godine 12 službenika disciplinski, bilo je i kaznenih prijava tako da nikako ne stoji teza da ne radimo na tome. Svjesni smo kritika. Imali smo niz lažnih optužbi policijskih službenika, ali ne bježimo od svoje odgovornosti i uloge. Sami smo nekoliko slučajeva procesuirali", naveo je.

Inače, hrvatska policija je imala više od 200 spašavanja migranata od 2019. godine.

Pročitajte i ovo Jonatan Strojan Drama u Istri Mladić koji je pomogao spašavati migrante iz nabujale rijeke otkrio što se događalo: ''Došao je mali od 13 godina i vikao - Help! Help! Bio je skroz mokar''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na području Ljubuškog Policija na području Hercegovine spriječila ulazak sedam migranata u Hrvatsku

Ove godine isplivale su snimke trojice interventnih policajaca koji tuku migrante te su prvostupanjski disciplinski kažnjeni, a bili su i bez oznaka na odorama. "Slučaj nije još gotov, oni su to objašnjavali na disciplinskom sudu. Ne bih dalje govorio o slučaju koji je još u tijeku", rekao je.

Hrvatska je ispunila sve uvjete za ulazak u Schengen. "Mi smo već sada tehnički pripravni. Vidimo da je i politička odluka na toj razini. Hrvatska policija se već sada priprema s drugim policijama za uvođenje novih velikih sustava na granice", zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene