Glavni haški tužitelj Serge Brammertz, koji je u slučaju Šešelj najavio žalbu, krajem ovog mjeseca stiže u Hrvatsku.


Službene teme razgovora nisu potvrđene. No, neslužbeno, na sastancima bi moglo biti riječi i o Brammertzovoj inicijativi o nadzoru rada domaćih sudova za ratne zločine u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Glavni haški tužitelj 28. i 29. travnja, rezervirao je za radni boravak u Hrvatskoj.  No o dvodnevnoj turneji iz haškog tužiteljstva stigao je tek kratak odgovor.

Vezani članci Ratko Mladić - 6 Žalbeno vijeće MICT-a u utorak odlučuje o presudi Mladiću, tužitelj Brammertz: "Ovo će biti biti vrlo važna odluka" Slika nije dostupna Bivši ministar o Šešelju: 'Ovo je pokušaj da se krivnja prebaci na razbijače Jugoslavije'

'Kada tužitelj putuje u regiju na vrijeme pošaljemo informaciju novinarima. Za sada u vezi s tim ne možemo ništa reći', kazali su iz tužiteljstva haškog suda.

Bez komentara su i na teme sastanka, pa i zasad neslužbenu, koja bi se mogla nametnuti u razgovorima. Brammertz, naime, već dulje vrijeme želi voditi savjetodavno tijelo, koje bi nadziralo rad domaćih sudova za ratne zločine u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Za Brammertzovu inicijativu aktualni MOST-ov ministar pravosuđa, Ante Šprlje, uvjerava, ne zna. I ne otkriva kako će se postaviti dobije li službeni prijedlog.

Bivšem SDP-ovom ministru pravosuđa, nije nepoznanica. Milanovićeva Vlada, tvrdi, na to nije pristala.

'Stav naš, kao opozicije je isti. To je jednostavno neprihvatljivo. S jedne strane haško tužiteljstvo je najbolje pokazalo koliko ne zna raditi posao kod ovih predmeta koje su gubili i loše završavali i krivo optuživali, a s druge stane, mi nismo u poziciji, to nam ne paše i na to treba pristati', kazao je bivši ministar pravosuđa, Orsat Miljenić.

Mentoriranje, kako neslužbeno doznajemo, odbija i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. S Vrhovnog suda pak, odgovaraju kako ih službeno o tome nitko nije obavijestio.

'Generalno, možemo samo naglasiti da u Republici Hrvatskoj ne postoji nikakva mogućnost kontrole sudstva izvan one, koja je Ustavom propisana', kažu iz Vrhovnog suda.

U Hrvatskoj su četiri suda specijalizirana za ratne zločine - Osijek, Rijeka, Split i Zagreb. Prema posljednjim podacima od 3 553 osobe protiv kojih je zbog ratnih zločina pokrenut postupak
u 589 slučajeva donesena je osuđujuća presuda.