Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inicijativa upućena u Sabor

Glas traži izmjene Vatikanskih ugovora, HDZ odgovara: "O tome nema govora, revizije neće biti"

Igor Kolman, Anka Mrak Taritaš i Goran Beus Richemberg (Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Igor Kolman, Anka Mrak Taritaš i Goran Beus Richemberg (Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Aktualno Galerija +0 Igor Kolman, Anka Mrak Taritaš i Goran Beus Richemberg (Foto: Patrik Macek/PIXSELL Galerija 1/1 >>
Stranka GLAS (Građansko-liberalni savez) u petak je na konferenciji za novinare zatražila izmjene Vatikanskih ugovora.

"Još nakon osnivanja stranke GLAS u srpnju prošle godine mi smo se zauzeli za izmjene Vatikanskih ugovora i na tome smo radili", rekla je na početku predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. "U četiri navrata smo pisali Vladi RH da nam odgovori što to konkretno za Hrvatsku znače Vatikanski ugovori, no nažalost nismo dobili odgovor na sva naša pitanja i sad smo već postali nestrpljivi. Utvrdili smo da RH godišnje, temeljem Vatikanskih ugovora, izdvaja 900 milijuna kuna", kazala je Mrak Taritaš te dodala da je to više od proračuna Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva turizma - zajedno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 100 posto plaće GLAS traži da se osobama u samoizolaciji plati puna naknada Slika nije dostupna Vlada odbila izmjene zakona Mrak Taritaš apelira da se regulira vožnja električnim romobilima: ''Napravite izmjene dok se nešto ozbiljno ne dogodi''

"Stoga smo odlučili napraviti ono što treba napraviti i u saborsku proceduru uputili prijedlog zaključka temeljem kojeg tražimo pokretanje postupka pregovora o izmjeni ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice. To je prvi put da je ovakva inicijativa upućena u Hrvatski Sabor", rekla je i dodala: "Naš je cilj zaštita sekularnih vrijednost RH što je i ustavna kategorija", rekla je Mrak Taritaš.

Predsjednik GLAS-a Grada Zagreba Igor Kolman rekao je kako su otvoreni za suradnju sa svima koji žele doprinijeti napretku.

"Smatramo da Vatikanski ugovori uzrokuju protuustavne i neustavne posljedice. Posljedice tih ugovora su da su načela jednakosti pred zakonom te načela slobode i vjeroispovijesti i odvojenosti crkve od države značajno narušena. Drugi je problem da su oni neobično veliko financijsko opterećenje za Republiku Hrvatsku, a neke od tih odredbi su potpuno nepredvidive, nemaju niti ograničenje iznosa niti ograničenje rokom tako da mogu izazvati velike materijalne obveze za RH", rekao je Kolman.

Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh je naglasio da ovo pitanje ne stavljaju u fokus javnosti kao ideološko pitanje.

"Ali smo svjesni da će to neki pokušati iskoristiti kako bi "zamaglili" cijelu priču jer se ovo pitanje s njihove strane nerijetko koristi kao platforma na kojoj se pokušavaju nametnuti neke ideološke teme, odnosno svaki govor o suspektnosti Vatikanskih ugovora pokušavaju prikazati kao ideološku borbu. Za nas nema dvojbe, to je prije svega ustavno-pravno pitanje. Smatramo da je bitno narušeno načelo sekularnosti", rekao je Beus Richembergh te dodao da su ova četiri ugovora proizvela neke ugovore o kojima javnost ne zna ništa.

Istaknuo je kako je to iznimno važno financijsko pitanje jer je RH. 

"U trenutku kad je potpisivala te sporazume, imala oko 27-28% udjela javnog duga u BDP-u koji je danas preko 80%. Financijske obveze i stabilnost tada i danas su bitno različite. Ako krenemo od ove konzervativne procjene na razini 2017. to je 900 milijuna kuna samo za potrebe jedne vjerske zajednice. Nije teško izračunati da je u 20 godina Hrvatska izdvojila 15 milijardi kuna. To su ogromna sredstva i kada ih usporedite s sredstvima za razvojne i obrazovne programe onda se postavlja pitanje razvoja socijalne politike".

Beus Richemberg je rekao kako GLAS smatra da je takvo stanje neodrživo i da je odgovornost Vlada RH da započne postupak pregovora sa Svetom stolicom i da se u tim pregovorima moraju smanjiti obveze RH.

HDZ oštro protiv

Iz HDZ-a su oštro odbili bilo kakvu pomisao da bi se krenulo u prispitivanje obveza iz ugovora sa Svetom stolicom. Njihovi koalicijski partneri za sada neodređeni. Prijedlog Glasa mogao bi s druge strane imati popriličnu potporu oporbenih stranaka. pa čak i onih od kojih se takvo što zbog svjeto-nazora ne bi očekivalo.

"Naravno o tom nema nikakvog govora. Sigurno Hrvatska neće revidirati Vatikanske ugovore. Za to nema apsolutno nikakvog razloga", kaže HDZ-ovac Željko Reiner.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene