Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uputili prijedlog u Sabor

GLAS predlaže izmjene Zakona o socijalnoj skrbi: "Nema siromašnih i bogatih invalida"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izvijestila je u četvrtak da je Klub zastupnika GLAS/HSU u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, kojima traže ukidanje dohodovnog cenzusa pri ostvarivanju prava na osobnu invalidninu, čime bi se ukinula diskriminacija osoba s invaliditetom ovisno o vrsti prihoda koje ostvaruju.

Također predlažu da roditelji-njegovatelji ne gube status i pravo na naknadu od 2500 kuna mjesečno ako dijete, odnosno odrasla osoba s invaliditetom, boravi više od četiri sata u predškolskoj, obrazovnoj, zdravstvenoj ili ustanovi koja pruža socijalne usluge, već traže da se taj boravak omogući do sedam sati dnevno. Time bi se i roditeljima omogućilo uključivanje na tržište rada, makar i u skraćenom vremenu.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru poručila je da "nema siromašnih i bogatih invalida", pa država ne može na taj način dijeliti građane. Osobna invalidnina nije naknada kojom se podmiruju osnovne životne potrebe nego naknada uz pomoć koje osobe s invaliditetom zadovoljavaju potrebe za uključivanjem u svakodnevni život i kojom se položaj osoba s najtežim invaliditetom izjednačava s osobama bez invaliditeta.

Komentirajući aktualne referendumske inicijative, Mrak Taritaš je ocijenila da nisu problem referendumi, nego pitanja koja se postavljaju i zbog kojih društvo nazaduje. Uvjerena je da će se sljedeće referendumsko pitanje odnositi na zabranu pobačaja.

Izrazila je sumnju da je inicijativa "Narod odlučuje" potpise prikupljala i nakon što je istekao rok. "Da imaju 400.000 potpisa, odmah bi ih veselo donijeli u Sabor, a ne držali presice ispred Sabora odgađajući predaju potpisa", smatra Mrak Taritaš.

Bunjac prozvao Ministarstvo zdravstva zbog nerada

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac prozvao je u četvrtak Ministarstvo zdravstva zbog nerada te je poručio kako resorni ministar, umjesto da rješava probleme, sprema "amerikanizaciju zdravstva" u kojoj će pacijenti usluge morati plaćati.

"Ministarstvo zdravstva jedno je od najslabijih u ionako slaboj vladi koja ne provodi nikakve reforme. Iz njega nismo imali ni zakon, ni dokument, ni inicijativu, a jedino što čujemo jest da nema medicinskih sestara, lijekova, smrtnost od raka se povećava...", navodio je Bunjac u svojoj slobodnoj petominutnoj raspravi.

Zamjerio je i tome što nitko od odgovornih nije bar odgovorio na njihove pozive za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv raka.

"U Hrvatskoj smo po stopi raka u svjetskom vrhu, pored Sjeverne Koreje koja je poznata po nukleranim pokusima", isticao je Bunjac.

"Umjesto da se rješava problem, sprema se 'amerikanizacija zdravstva' u kojoj će pacijenti usluge morati plaćati usprkos tome što se HZZO kupa u novcu, a farmaceutska industrija ostvaruje enormne profite", poručio je Bunjac.

"Mostovac" Miro Bulj čudio se pak što Mostovu incijativu Pokret ostanka vladajući ne čuju iako je, kaže, stručnjaci hvale.

"Dajemo brojne zakonske inicijative i ne znamo zašto nas vlada ne čuje. Pokret ostanka jedino je ponuđeno rješenje, no interesnim skupinama ne odgovaraju naše mjere", poručio je Bulj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene