Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj i dalje 52 posto ispitanika podržava ulazak naše zemlje u NATO savez što pokazuje stabilizaciju raspoloženja građana o tom pitanju, priopćeno je iz GfK koji je proveo telefonsko istraživanje o članstvu u NATO savezu, od 14. do 20. lipnja, na tisuću stanovnika.


U priopćenju stoji da je uz 52 posto građana koji podržavaju ulazak u NATO, njih 23 posto protiv, a četvrtina neopredijeljena među kojima je nešto više žena, osoba između 18 i 24 godine starosti ili su iz Dalmacije i Sjeverne Hrvatske.

Vezani članci Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama? Zoran Milanović Milanović: "Uvrštenju Daytona u završnu deklaraciju NATO-a protivile se Njemačka i Italija, više zapadnih diplomacija"

Na pitanje hoće li i koliko Hrvatska biti sigurnija i na međunarodnom planu snažna ako uđe u savez s Njemačkom, Francuskom, SAD-om, Velikom Britanijom i ostalim članicama NATO-a, više od četiri petine građana je iskazalo uvjerenost da će Hrvatska biti sigurnija i snažnija država nakon ulaska u NATO.

Najveći broj ispitanika, njih 50 posto, je na pitanje o vremenu u kojem misle da će Hrvatska postati članicom NATO-a odgovorilo da će Hrvatska ući u NATO u slijedećih 2 do 5 godina. Suprotno, samo tri posto ispitanika iskazuje da Hrvatska neće postati članicom NATO saveza. Iz toga proizlazi da čak 91 posto populacije smatra da će Hrvatska postati članicom NATO saveza kroz neko vrijeme, navodi GfK u priopćenju.

Na upit o mogućem većem investiranju u Hrvatsku nakon ulaska zemlje u NATO savez, samo četvrtina ispitanih smatra da Hrvatske neće imati koristi, dok preko 70 posto građana smatra kako će određena korist postojati.

GfK Grupa jedan je od vodećih međunarodnih instituta za istraživanje tržišta s više od 120 podružnica, u preko 90 zemalja.

GfK Hrvatska radi od 1999., a istraživačku kuću čini 45 djelatnika s područja psihologije, sociologije, informatike i ekonomije i nacionalna mreža s više od 900 anketara.