Euro, bankomat
Euro, bankomat Foto: Getty Images

Početkom prosinca počinje prva faza prilagodbe bankomata na novu valutu. Od 1. siječnja većina bankomata trebala bi isplaćivati euro, a poznat je i datum kad će svi bankomati biti nakrcani novim novčanicama.


S 1. siječnja 2023. kuna odlazi u povijest, a nova valuta u Hrvatskoj službeno postaje euro

Vezani članci Počelo kovanje eura u Hrvatskoj FOTO/VIDEO Ovdje se kuje blago: Pogledajte kako nastaju hrvatske eurokovanice Andrej Plenković Počelo kovanje eura u Hrvatskoj: "Ovdje radi 70-ak radnika. Kuju se ogromne količine"

I na bankomatima će tim datumom građani u Hrvatskoj moći podizati eure, ali ne na svima. Tek 15. siječnja euri će biti dostupnim na svim bankomatima. Datumi su zacrtani planom o punjenju bankomata novim novčanicama.

Banke su s tvrtkom Payten, koja održava 50 posto ukupnog tržišta bankomata, dogovorile da 5. prosinca počinje njihova prilagodba na uvođenje eura, piše Jutarnji list. Kako objašnjavaju u Paytenu, u prvoj fazi konfigurirat će se 60 posto bankomata. Od trenutka kad njihovi tehničari na terenu krenu obilaziti i prilagođavati bankomate na isplate u eurima, oni više neće raditi. Građani tijekom prosinca na njima više neće moći podizati ni kune.

Euro, bankomat Ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kune će biti dostupne na onih 40 posto bankomata koji prelaze na euro u drugoj fazi prilagodbe, koji mora biti gotov do 15. siječnja. 

"Mi na terenu pripremamo cijelu mrežu bankomata za prelazak na euro, a banke zatim bankomate pune novčanicama eura. Otkad krenemo na teren 5. prosinca do kraja prosinca 60 posto mreže bit će spremno na prelazak na euro kako bi građani od 1. siječnja na bankomatima mogli dizati prve eure. Građanima će euri na bankomatima biti dostupni od 1. siječnja 2023. prema kriteriju regionalne pokrivenosti i učestalosti korištenja bankomata. Od 15. siječnja svi će bankomati u zemlji biti opskrbljeni eurima", objasnio je Mario Majcen, menadžer zadužen za ATM i POS mrežu u Paytenu.

Euro, bankomat Euro, ilustracija Foto: Getty Images

Uz novčanice od 10 i 20 eura, u planu je postupno uvođenje isplate novčanica na bankomatima od 50 eura, a na pojedinim bankomatima i 100 eura.

Kartice ćemo bez problema peglati 

POS uređaji radit će cijelo vrijeme na svim prodajnim mjestima bez ikakvih prekida jer se oni prilagođavaju preko softvera na daljinu. 

Euro, bankomat Božić u svijetu - 8 Foto: DNEVNIK.hr

Bojazni da sustav neće funkcionirati u vrijeme kad se kartice najviše peglaju - ono blagdansko - nema, piše Jutarnji. 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju