Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjerilo se i do 30 stupnjeva

U "vrelom" moru sve manje osvježenja: To bi mogla biti posebno loša vijest za ribare

Aktualno Galerija Rekordne temperature mora - 5 Rekordne temperature mora - 5 Foto: DNEVNIK.hr Rekordne temperature mora - 6 Rekordne temperature mora - 6 Foto: DNEVNIK.hr Rekordne temperature mora - 4 Rekordne temperature mora - 4 Foto: DNEVNIK.hr Rekordne temperature mora - 2 Rekordne temperature mora - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Rekordne temperature mora - 1 Galerija 1/6 >>
U zraku 38 stupnjeva, a u moru čak 30 stupnjeva! To su jučerašnje temperature s Mljeta. "Vrelo" more nije dobro ni za koga.

Ruše se ove godine turistički rekordi, ali ruše se rekordi i kad je u pitanju temperatura mora.

Razlika između temperature zraka i mora posljednjih dana je tek nekoliko stupnjeva, pa je sve teže pronaći osvježenje u moru. Duž Jadrana temperature mora penju se do gotovo 30 Celzijevih stupnjeva.

Na Mljetu je more u ponedjeljak u 15 sati "ključalo" na plus 30 stupnjeva. Stupanj manje izmjeren je u Dubrovniku, dok je temperatura mora u Crikvenici, na Rabu i u Šibeniku bila 27 stupnjeva.

Susrećemo se, kažu stručnjaci, s nečim što nam dosad nije bilo normalno jer do prije samo nekoliko godina na koncu ljeta mjerili bismo 25 morskih stupnjeva.

Nastavi li ovako sunce grijati i temperature mora će rasti. A o tome ovisi i hranjenje i razmnožavanje ribljeg svijeta, kao i njihove migracije.

"Mijenjanje temperature utječe na sve morske organizme", Sanji Jurišić rekao je Alen Soldo s Odjela za studije mora splitskog sveučilišta. "Tu nemojmo zaboraviti da ne govorimo o višim organizmima, nego o mikrobima, planktonima, koji zbog toga mogu promijeniti kretanja."

Pročitajte i ovo Alen Soldo KAKO SE PONAŠATI? Kakvi morski psi žive u Jadranu i jesu li opasni za kupače?

Na žalost ribara, ribe će spas od vrućina tražiti u dubinama, a u Jadranu bi se mogle naseliti neke nove riblje vrste kojima odgovara vrelo more, a ono je u Hrvatskoj još uvijek izvrsne kakvoće na oko tisuću mjernih postaja.

"Puno smo bolji od nekog europskog prosjeka", kaže Darija Vukić iz riječkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. "Recimo da je europski prosjek u zadnjih 10 godina 85 posto izvrsnih lokacija, kod nas u Hrvatskoj je to iznad 95 posto", rekla je Darija Vukić Lukšić, NZJZ Rijeka.

Pojavi li se onečišćenje, ono je srećom kratkog daha.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene