Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova kriza: Rusija prekinula isporuku plina, optužuje Ukrajinu za blokadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski plinski gigant Gazprom optužuje Ukrajinu da je blokirala daljnju isporuku plina prema Europi nakon što je Rusija jutros prekinula blokadu. Tako je nada da će se plinska kriza uskoro riješiti prsnula kao mjehurić od sapunice.

Iako se u svjetskim medijima isprva pojavila informacija da je službeni Kijev priznao blokadu daljnje isporuke plina zbog 'neprihvatljivih uvjeta tranzita' sada to opovrgavaju. Kažu da za daljnju isporuku nisu imali mogućnosti jer je Rusija promijenila tranzitne rute.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Slika nije dostupna Poruka Komisije jasna Kijev i Moskva postigli privremeni sporazum o izvozu ruskog plina Ukrajini

Ruski plinski gigant Gazprom optužio je Sjedinjene Države da upravljaju ponašanjem Ukrajine te da određuju pravac pregovora oko isporuke plina.

'Jutros je Gazprom počeo realizirati plan o ponovnoj uspostavi isporuke plina Europi, no Ukrajina je blokirala sve naše aktivnosti', rekao je za agenciju Interfax zamjenik direktora te tvrtke Aleksander Medvedev. 'Ovo predstavlja kršenje svih naših ranijih dogovora. Pod ovakvim uvjetima, ne možemo fizički realizirati tranzit plina preko ukrajinskog teritorija', kazao je, a prenosi dpa.

>> Rusija danas počinje isporuku plina

>> Juščenko kriv za blokadu plina

>> Gazprom nastavio minimalne isporuke plina kao 'čin dobre volje'

>> Gazprom pušta plin, u Hrvatskoj najranije prekosutra

'Čini se da u Kijevu plešu kako netko drugi svira, i to netko izvan Ukrajine', istaknuo je Medvedev na konferenciji za novinare prozvavši izravno Sjedinjene Države za koje su prema njegovim riječima potpisale sporazum s Ukrajinom. Nije rekao o kakvom je sporazumu riječ.

Tisuće Europljana, među kojima je i Hrvatska, imaju problema s grijanjem, od kada je Gazprom prekinuo isporuku plina prije tjedan dana zbog spora s Ukrajinom oko cijene.

EK: Dotok plina prema EU vrlo je slab ili nikakav

Dotok plina prema Europskoj uniji iz Rusije preko Ukrajine vrlo je slab ili nikakav, ali Europska komisija za sada na želi optuživati ni jednu stranu za nepoštivanje dogovora. 'Prema informacijama naših promatrača u Rusiji, malo ili nimalo plina ima u plinovodima', rekla je glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Na pitanje tko je kriv za nepoštivanje dogovora nakon što su potpisani svi traženi dokumenti i raspoređeni promatrači, glasnogovornica je rekla da 'ne želi brzati sa zaključcima', dodajući da se obavljaju razgovori na visokoj razini, između europske, ruske i ukrajinske strane. Povjerenik za energetiku Andris Piebalgs je najavio da će Komisija biti u stanju imenovati krivca ako plin ne krene prema europskim potrošačima. 

Prema Europskoj komisiji, Rusija je prema Europi pustila samo 76 milijuna prostornih metara plina i to samo na jednoj ulaznoj točki, što ni izdaleka ne zadovoljava potrebe. 'Nismo zadovoljni činjenicom što puna količina plina ne pristiže kroz plinovode', rekao je glasnogovornik Komisije za energetiku Ferran Tarradellas. Komisija također ističe da promatrači nemaju puni pristup dispečerskim centrima u Moskvi i Kijevu, što je u suprotnosti s dogovorima o raspoređivanju promatrača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene