Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor postignut

Rusija danas počinje isporuku plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski premijer Vladimir Putin naložio je početak isporuke ruskog plina preko Ukrajine za Europu u utorak, šest dana nakon što je rusko-ukrajinski spor oko cijene plina zaustavio njegovu isporuku. Ruska energetska tvrtka Gazprom u utorak je priopćila da je počela isporuku plina za europsko tržište, prenosi njemačka agencija DPA.

Alexei Miller, čelnik ruske energetske tvrke Gazprom koja ima monopol na isporuku plina, rekao je da je Putinu predložio ponovni početak isporuka u 8 sati po srednjeuropskom vremenu u utorak. Putin je rekao: 'Dobro, slažem se. Krenimo na posao'. Rusija je pristala ponovno pokrenuti isporuke nakon potpisivanja sporazuma s Kijevom o nadzoru protoka plina. Prema priopćenju Gazproma, u plinovod je u 8,00 sati po srednjoeuropskom vremenu pušteno 76 milijuna prostornih metara mlina, javlja ruska agencija Interfax.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Keniji Tragedija u Keniji VIDEO Strašna eksplozija kamiona s plinom: Ozlijeđeno gotovo 300 ljudi, među poginulima je i dijete Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba

>> Ako plin sutra ne poteče, EU će prozvati krivca

>> Hrvatska i dalje bez ruskog plina

>> Rusija će pustiti plin čim Ukrajina ispuni uvjete

I dok je Putin davao nalog za obnovu isporuka, Gazprom je optužio Ukrajinu da stvara novu krizu oko tranzita plina otvaranjem pitanja oko toga tko će plaćati tehnički plin, odnosno gorivo potrebno za vraćanje pritiska u sustav. Sporazum o nadzoru, potpisan u ponedjeljak u Bruxellesu, utvrđuje procedure za međunarodne promatrače koji se trebaju razmjestiti duž plinovoda kako bi provjeravali krade li se plin, što je bio uvjet Rusije za nastavak isporuka.

Plin bi do prvih potrošača u EU-u trebao stići 24 sata nakon početka isporuke, rekao je europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs. Ruski i ukrajinski dužnsonici su predvidjeli da će biti potrebno 36 sati. Ruski dužnosnici, međutim, napominju kako još uvijek postoji mogućnost da novi sporovi, uključujući ukrajinsko odbijanje da plati tehnički plin, potkopaju posljednji sporazum.

'Takvim izjavama ukrajinska strana ponovno stvara kriznu situaciju glede tranzita ruskog plina europskim potrošačima', rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov u izjavi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene