Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U slijepoj ulici'

Gazprom nastavio minimalne isporuke plina kao 'čin dobre volje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski energetski monopolist Gazprom objavio je kako je nastavio 'u minimalnoj mjeri' isporuke plina preko Ukrajine nakon što ih je prekinuo nekoliko dana zbog spora oko plaćanja.

Ovaj potez trebalo bi razumjeti kao 'čin dobre volje', rekao je u subotu u Moskvi čelnik Gazproma Aleksej Miller tijekom susreta s predstavnicima europskih energetskih tvrtki, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax. Gazprom je priopćio kako je ovaj plin namijenjen zemljama na Balkanu koje su najteže pogođene plinskom blokadom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ide plin u Ukrajinu Rusija ispunila svoj obveze, Gazprom spreman za isporuku Slika nije dostupna Izbjegavanje poremećaja Rusija spašava Ukrajince od smrzavanja?

Nije jasno kada će plin biti upumpan u tranzitne plinovode i u kojim količinama. Ruska je vlada ranije izjavila kako će plin ponovno poteći kroz Ukrajinu kada se osigura međunarodna promatračka misija a Kijev potpiše sporazum kojim se dopušta da strani stručnjaci nadziru plinovode na njegovu tlu.

'Razgovori s Kremljom o plinu u slijepoj ulici'

Razgovori između Ukrajine i Rusije o sporazumu za isporuku prirodnog plina dospjeli su u slijepu ulicu, rekao je viši ukrajinski dužnosnik. Pregovori između predstavnika Kijeva i Kremlja o ugovoru o prodaji ruskog plina Ukrajini i dalje potrošačima u Europskoj uniji u zastoju su i zahtijevaju intervenciju nacionalnih čelnika kako bi krenuli naprijed, rekao je Oleh Dubina, predsjednik ukrajinske tvrtke koja u Ukrajini ima monopol na prirodni plin, Naftogaz Ukraini.

Dubina je svoj komentar dao novinarima u Kijevu po povratku iz Moskve s predstavnicima ruskog plinskog monopolista Gazproma. Ukrajinski dužnosnik nije pojasnio oko kojih su pitanja dvije strane još uvijek podijeljene. Navodno su najspornija pitanja cijena koju bi Ukrajina trebala plaćati za ruski plin te cijena koju bi Rusija trebala platiti za tranzit njenog plina ukrajinskim plinovodima do Europe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene