Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik Visokog trgovačkog suda Bariša Gašpar i predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu Ivica Pezo danas su pred istražnim sucem odbacili USKOK-ove sumnje da su nećaka Gašpareva prijatelja nezakonito zaposlili za sudskog savjetnika.


Slučaj zapošljavanja preko veze otkriven je prisluškivanjem telefonskih razgovora tada još aktivnog suca Gašpara, protiv kojega su u međuvremenu zatražene još dvije istrage zbog zloporabe položaja te primanja mita.

Vezani članci Privođenje osumnjičenih za pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje u Istri Određen istražni zatvor za dvoje osumnjičenih u Istri: "Svi znaju da se to radilo, ali se šuti" Katarina Jusić Detalji USKOK-ove akcije u Istri: Jedan od osumnjičenih priznao neka djela koja mu se stavljaju na teret

Gašparu i Pezi skinut je sudački imunitet, a danas ih je ispitao istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić koji bi uskoro trebao odlučiti o pokretanju istrage.

Neslužbeno se doznaje da Pezo i njegova obrana nezakonitim smatraju što je tužiteljstvo zatražilo istragu protiv obojice, iako su posebne mjere poput snimanja i prisluškivanja bile odobrene samo za Gašpara, dok je Pezo u tom slučaju bio 'kolateralna žrtva'. 

>> Protiv suca Gašpara gotova jedna istraga, čekaju ga još dvije

Zakon, naime, predviđa da se rezultati tzv. posebnih mjera mogu primijeniti samo zbog onih kaznenih djela za koje su odobrena, a ne i za druga usput otkrivena nedjela.

USKOK Pezu tereti da je zapošljavajući 'Gašparevog čovjeka' zlouporabio položaj i ovlasti, a Gašpara da ga je poticao na to kazneno djelo.

U USKOK-u tvrde da je Gašpara u rujnu prošle godine od Peze zatražio da iskoristi položaj predsjednika suda i nećaka njegova prijatelja zaposli kao sudskog savjetnika. Potom je raspisan javni natječaj, a Pezo je tom kandidatu navodno dao pitanja za pismeni ispit i obećao da će mu u testiranju i intervjuu osigurati najveći broj bodova.

No, unatoč svemu, nećak je od 28 kandidata bio na 24. mjestu. Pezo je nakon toga obećao da će ga primiti na idućem natječaju, što je u svibnju ove godine i učinio, tvrde u USKOK-u.

Protiv Gašpara je na zagrebačkom Županijskom sudu dovršena istraga zbog sumnje da je primio 25000 eura mita kako bi im ubrzao rješavanje sudskog spora, a tereti ga se i da je kao član ispitne komisije za polaganje pravosudnih ispita nekim kandidatima unaprijed davao pitanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju