Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zvonik, kuće, balkoni, prozori, kamene erte... i svi oni sitni detalji, dio su priče o Galižani. Punih godinu dana, malo pomalo, svaki dan, od jutra do navečer.


Kad imaš spretne ruke i pun si kreativnosti možeš učiniti svašta. Galižanac Giovanni Fabris tako je sagradio minijaturnu repliku svojeg mjesta. Pomno, do najsitnijeg detalja, sačuvao je djelić povijesti i nekadašnjeg načina gradnje.

Vezani članci Slika nije dostupna Nevjerojatno što su izvadili iz ovog čovjeka Slika nije dostupna 'Pronašao sam komade najvećeg meteorita koji je pogodio Zemlju!'

Zvonik, kuće, balkoni, prozori, kamene erte.. i svi oni sitni detalji, dio su priče o Galižani. Punih godinu dana, malo pomalo, svaki dan, od jutra do navečer. Najteže je, kaže Giovanni, bilo napraviti krovove. "Tu ima deset tisuća komada, i to je napravljeno jedan po jedan", kaže on. Svaki komadić ove dojmljive replike nastao je u maloj radionici.

Rad ga, kaže Giovanni, nikad ne umori. Uživa u svakom novom djeliću. Novom feralu, škuri ili šterni.

Škrilje, kamene ploče, skupljao je najduže. Svaka mora biti posebna, autentična. Odgovarati nekom prošlom vremenu. Osim spretnosti i puno truda, za ovakav podvig treba i puno strpljenja. "Treba puno strpljenja i živci da su smireni, i onda možeš malo po malo to napraviti", kaže Giovanni.

A sve je počelo jednom starom slikom Galižane koju mu je naslikao otac. "Svako veče ja gledam tu sliku, gledam i lijepa mi je bila, i sam rekao ženi: 'Znaš šta? Ja ću to napraviti kamenom.'." U tome je i uspio te ostvario još jedan svoj san.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr