Vlado Galić (Foto: Igor Soban/PIXSELL)
Vlado Galić (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Foto: Igor Soban/PIXSELL

Savjetnik predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić u četvrtak je, otvarajući dvodnevnu konferenciju o sigurnosnim izazovima za Europu, kazao da su globalni sigurnosni izazovi poput terorizma i ilegalnih migracija postali izazov za mnoge države koje kao odgovorne članice međunarodne zajednice moraju dati svoj doprinos u iskorjenjivanju tih pojava.


Galić nakon otvaranje konferencije nije želio komentirati aferu SMS, u kojoj se spominjalo i njegovo ime s obzirom na to da je, prema pisanju medija, nekoliko puta kontaktirao s Franjom Vargom, koji je završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je izrađivao lažne SMS poruke. Varga se našao na meti istražitelja zbog lažnih SMS-ova za bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, a mediji su ga naknadno povezali i sa zamjenik predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: AFP) Plenković se čudi otkud uopće pitanje ima li Krstičević njegovu potporu Vlado Galić (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Predsjednica prihvaća ostavku savjetnika Vlade Galića: ''Rekao mi je da nema veze s aferom SMS''

Na pitanje u kakvom je odnosu s Vargom, Galić je samo kratko odgovorio: "Kad bude vrijeme". Međunarodna konferencija je u organizaciji RACVIAC-a - Središta za sigurnosnu suradnju i Zaklade Konrad Adenauer uz potporu Instituta za razvoj i međunarodne odnose okupila državne dužnosnike, predstavnike ministarstava obrane i vanjske politike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Slovenije i njemačkog instituta za sigurnosnu politiku.

Galić je u uvodnom izlaganju kazao da postoji puno sigurnosnih izazova koji su važni za stabilnost i sigurnost jugoistoka Europe, pri čemu su sigurnost i stabilnost međusobno uvjetovani događajima u jugoistočnoj Europi, ali i zemljopisno udaljenim pojavama i procesima koji u globaliziranom svijetu izravno oblikuju naše okružje.

Stabilnost jugoistočne Europe vitalni interes nacionalne sigurnosti

"Stabilnost jugoistočne Europe je vitalni interes nacionalne sigurnosti Hrvatske, ali i svih država jugoistočne Europe", rekao je Galić, uvjeren da te države sa zabrinutošću prate procese i brojne izazove koji se susreću i preklapaju u našem okružju. Te se izazove, dodao je, može promatrati kroz utjecaj trećih strana na države jugoistočne Europe, kroz utjecaj radikalnih političkih ideologija te kroz utjecaj globalnih procesa poput nekontroliranih masovnih migracija i terorizma.

Na otvorenju konferencije uvodno su govorili i direktor RACVIAC-a Jeronim Bazo, voditelj Adenauerove zaklade u Hrvatskoj Michael A. Lange, njemački veleposlanik u Hrvatskoj Robert Richard Klinke i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop.

Ovogodišnja konferencija šesta je u nizu aktivnosti usmjerenih na omogućavanje sveobuhvatne rasprave o procesima transformacije u zemljama jugoistočne Europe u pogledu institucijske spremnosti i odgovornosti za članstvo u NATO i EU, prvenstveno uzimajući u obzir reforme nužne u sigurnosnom sektoru u kontekstu suvremenih sigurnosnih izazova. (Hina)