Više od 980 milijuna litara zagađene otpadne vode iz postrojenja gnojiva u središnjoj Floridi procurilo u jedno od glavnih podzemnih izvora pitke vode.


Tvrtka za proizvodnju fosfata, Mosiac, objavila je kako je više od 980 milijuna litara zagađene otpadne vode iz postrojenja gnojiva u središnjoj Floridi procurilo u jedno od glavnih podzemnih izvora pitke vode, nakon što se ispod ribnjaka otvorio masovni ponor.

Mosaic, najveći svjetski dobavljač fosfata, objavio je kako se iz za sada neutvrđenih razloga otvorila velika rupa ispod hrpe otpadnog materijala.

Ribnjak u kojem se nalazilo 215 milijuna galona vode nalazio se na vrhu otpadnog brijega. Iz tvrtke Mosaic kažu kako se ribnjak srušio u ponor dubine 14 metara u promjeru.

U tijeku je praćenje kretanja podzemnih voda, a iz tvrtke napominju kako za sada nema ugroze za ljude. Prema nekim izvješćima moguće se rad o radioaktivnim materijalima s obzirom da je voda koja se tamo nalazila bila korištena za prijevoz gipsa, koji je nusprodukt proizvodnje umjetnih gnojiva.

Ovaj kontaminirani vodospremnik koriste milijuni stanovnika Floride, a koristi se i za punjenje bazena za plivanje i ostalih rekreacijskih ustanova.

Dee Ann Miller, glasnogovornica državnog odjela za zaštitu okoliša, rekla je kako tvrtka aktivno ažurira državne i federalne agencije o stanju na terenu i razvoju situacije, prenosi News.com.

'Uz dnevna izvješća, DEP obavlja česte posjete mjestu ponora ne bi li bili sigurni u aktivnosti koje se događaju na terenu te kako bi pravovremeno reagirali i pronašli odgovarajući odgovor na problem. Sve da se zaštiti zdravlje ljudi i okoliš', rekla je Miller.

Stanovnici okolnih naselja izuzetno su zabrinuti, osobito nakon curenja informacija kako se radi o radioaktivnim materijalima koji bi uskoro mogli stići u vodi koju i sami piju.