Mladi u Hrvatskoj, pokazala su istraživanja, vrlo rijetko štede ili ulažu novac u budućnost i nisu baš uspješni u upravljanju svojim budžetom.


Udruga Štedopis i Hrvatska udruga banaka izradili su kratki financijski vodič za mlade. Izračunali su - koliko stoji uzdržavanje jednog djeteta te koja je razlika u cijeni između kredita za stan i života u najmu.

Vezani članci Učionica, ilustracija Ministarstvo objavilo tko sve želi cjelodnevnu školu: Iz jedne županije nije stigla niti jedna prijava Škole - 1 Tragedija prestravila djecu u hrvatskim školama, ravnatelji vape za psiholozima: ''Svi idu ondje gdje dobiju bolje mogućnosti''

Prvo dijete je velika ljubav, ali i velika financijska obveza. 'Nismo znali što nas očekuje, ovo nam je prvo dijete, ali računali smo da će bit velikih promjena i sve to skupa, tako je i bilo. Dijete je sad definitivno najbitnije, hrana i sve što on treba i vrtić. To je u prvom planu', ispričala je mama Danijela.

U financijskom vodiču izračunali su kako uzdržavanje jednog djeteta od rođenja do završetka fakulteta stoji najmanje 593.000 kuna. Mladima savjetuju da planiraju i što prije počnu štedjeti za velike troškove u budućnosti.

'Bilo da je to neki veseli događaj poput vjenčana rođenja djeteta ili s druge strane neki lošiji događaj kao što je gubitak posla, smanjenje prihoda. Trebalo bi imati fond sredstava kojim ćemo financirati svoju normalnu potrošnju, bar u razdoblju između tri do šest mjeseci', rekla je Dajana Barbić, iz Udruge Štedopis.

Danijela je to i proživjela. 'Ja sam radila i sve što nam je ostalo sa strane sve je išlo u štednju, nikad ne znaš. Danas živimo u takvom svijetu da sutra možemo ostat bez posla, tako se nama i dogodilo, nakon porodiljnog sam ostala bez posla i štednja nam je tu puno pomogla', ispričala je Danijela.

Najam ili kredit za stan

Najam ili kredit za stan velika je dvojba mladih. U vodiču su izračunali kako za prosječan stan na kredit od 30 godina uz kamatu od 5 posto treba izdvojiti milijun i 600 tisuća kuna. S druge strane 30-godišnji najam istog takvog stana stoji gotov milijun i 400 tisuća kuna.

Za vjenčanje ili kupnju prvog automobila mladi također nerijetko uzimaju kredite. Stručnjaci savjetuju oprez jer su brojni građani danas prezaduženi.

'Da prije svakog eventualnog zaduženja treniraju jedno određeno vrijeme kroz štednju, da li bez tog dijela novca mogu živjeti i kako im život izgleda bez tog dijela novca koji bi stavljali u kredit. Prvih deset godina rada ako provedu u kreditnom zaduženju onda ih vjerojatno i ostali dio života čekaju krediti', rekao je Zoran Balija, savjetnik za osobne financije. Zato mladima prije nužnog zaduženja savjetuju štednju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju