Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavila Fina

Ove su tvrtke ostvarile najveće prihode u Hrvatskoj: Objavljen popis 10 vodećih gradova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poduzetnici iz deset vodećih gradova prema kriteriju ukupnih prihoda lani su ostvarili prihode od 588,7 milijardi kuna, što čini 66,5 posto ukupnih prihoda poduzetnika na razini Republike Hrvatske, a s 433,2 milijarde kuna prednjači Grad Zagreb, pokazala je analiza Fine.

Iz Financijske agencije (Fina) ističu da je analiza potvrdila veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na deset vodećih gradova - Zagreb, Split, Vukovar, Rijeka, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zadar i Čakovec.

U tim gradovima su u 2021. tako poslovala 74.994 poduzetnika, što je 52 posto od ukupnog broja na razini RH, a kod poduzetnika u tih deset gradova bilo je zaposleno 538.858 radnika, što je 55,9 posto od broja zaposlenih na razini cijele Hrvatske.

Kao i kod ukupnih prihoda, udio deset vodećih gradova i u dobiti razdoblja doseže 66,5 posto, odnosno 41,2 milijarde kuna.

Udio deset gradova u gubitku razdoblja iznosio je lani 63,4 posto, odnosno 10,8 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Termin za MR mozga na Rebru MR mozga Bolnice pacijente naručuju za proljeće 2024., a na službenoj stranici piše da nema čekanja: "Razljutilo me kad sam čula što ministar govori"

Tako je njihov konsolidirani rezultat dobit od 30,4 milijarde kuna, što je udio od 67,7 posto u ukupnoj dobiti poduzetnika u Hrvatskoj, pokazala je analiza Fine.

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu, očekivano, ostvarili su najveće ukupne prihode od 433,2 milijarde kuna, što je udio od 73,6 posto u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od deset gradova.

Slijedi Split s 27,3 milijarde kuna ukupnih prihoda, Vukovar s 24,5 milijardi kuna, a Rijeka s 23,1 milijardu kuna.

Pročitajte i ovo Novac: Ilustracija - 2 ZAOKRUŽIVANJE CIJENA Koriste situaciju? Poskupjele cijene ulaznica za gradske bazene i klizališta, sve prilagođeno uvođenju eura

Nadalje, osječki poduzetnici su lani ostvarili 17,6 milijardi kuna prihoda, oni sa sjedištem u Varaždinu 16,2 milijarde, Velikoj Gorici 15,5 milijardi, Svetoj Nedelji 13,4 milijarde, Zadru 9,3 milijarde te Čakovcu 8,6 milijardi kuna prihoda.

Kako navode iz Fine, rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela energetska kompanija Ina, na razini Splita trgovački lanac Tommy, Vukovara Prvo plinarsko društvo (PPD), Rijeke trgovački lanac Plodine, prihodima osječkih poduzetnika najviše je doprinijelo Žito, varaždinskih Vindija, dok je u Velikoj Gorici sjedište trgovačkog lanca Lidl Hrvatska, što najviše pozitivno doprinosi ukupnim prihodima poduzetnika tog grada.

Nadalje, u Svetoj Nedelji po prihodima prednjači tvrtka Medical Intertrade, u Zadru Cromaris, a u Čakovcu Mesna industrija Vajda, pokazala je Finina analiza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene