Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraćanje duga

U blokadi skoro 270.000 građana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog neplaćenih računa, 31. srpnja u blokadi su bila 269.644 građana. Dug građana iznosio je 20,82 milijarde kuna, što je za 3 posto više u odnosu na prethodni mjesec, izvijestila je Fina.

U blokadi zbog neizvršenih financijskih obveza je 61.485 poslovnih subjekata i 269.644 građana. Broj poslovnih subjekata se smanjio, dok je kod građana situacija obrnuta, priopćila je Fina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Predložen istražni zatvor Novi detalji USKOK-ove akcije: Pokrenuta istragu protiv zaposlenica Fine i Porezne uprave Slika nije dostupna Kako je to moguće? Zbog 25 kuna blokirali mu sve kartice, ali pravi šok uslijedio je kada je otkrio koliko je dug star: "Toga nigdje na svijetu nema"

>> Prijeti vam blokada računa? Evo kako se provodi ovrha!

Blokada poslovnih subjekata

Zbog neizvršenih financijskih obveza, 31. srpnja 2013. bilo je blokirano 61.485 poslovnih subjekata, što je za 4,9 posto manje u odnosu na lipanj ove godine. Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata iznosila je 35,56 milijardi kuna ili 3,2 posto manje u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na srpanj 2012. godine riječ je o smanjenju za 11.873 poslovna subjekta (12 posto) i smanjenju prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu od 8,3 milijarde kuna (19 posto).

Blokada građana

Temeljem navedenih propisa postupak ovrhe na novčanim sredstvima tehnološki je unaprijeđen, tako da je uveden jedinstven postupak, metodologija i redoslijed u izvršenju osnova za plaćanje te jedinstveni obračun zateznih kamata, jedinstven sustav izvještavanja temeljen na izvornoj dokumentaciji, što cijeli sustav čini transparentnijim, efikasnijim, ažurnijim i donosi ujednačenost u primjeni propisa. Fina Zbog neplaćenih računa, 31. srpnja u blokadi su bila 269.644 građana. Dug građana iznosio je 20,82 milijarde kuna, što je za 3 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Broj zaprimljenih osnova za plaćanje od 1. siječnja 2011. do 31. srpnja 2013. je 2.948.278 osnova, od čega se njih 43,31 posto odnosi na poslovne subjekte, a 56,69 posto na građane.

U istom periodu ukupno je izvršeno 51,1 milijarda kuna po osnovama koje se odnose na poslovne subjekte i 6,7 milijardi kuna po osnovama koje se odnose na građane.

S obzirom na insolventnost prema trajanju blokade, u srpnju i dalje dominiraju poslovni subjekti u dugotrajnoj blokadi, kako po broju tako i po iznosu blokade. Broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana, kao i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje, manji su u odnosu na lipanj, broj poslovnih subjekata za 5,6%, a iznos za 3,1%. Broj nelikvidnih poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, za 5,8% je veći nego krajem prethodnog mjeseca.

Na fizičke osobe u blokadi duže od jedne godine odnosi se 77,7% od ukupnoga broja blokiranih fizičkih osoba. Kao i kod pravnih, najmanji je iznos prijavljenih dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje nelikvidnih fizičkih osoba u trajanju do 30 dana, koji iznosi 23,5 milijuna kuna. Iznos blokade u trajanju od 31 do 60 dana neznatno je veći (23,7 milijuna kuna) dok je najveći iznos fizičkih osoba u blokadi neprekidna trajanja više od 360 dana, on iznosi 7,6 milijardi kuna.

Fina očekuje smanjivanje duga

Fina očekuje da će se, zahvaljujući poduzetim mjerama u narednim mjesecima, iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje i dalje postepeno smanjivati.

Podsjetimo, od 1. siječnja 2011. godine počela je primjena novog sustava provedbe ovrhe na novčanim sredstvima koji je uređen Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (NN, 91/10 i 112/12) i Pravilnikom o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima (NN, 6/13), a od 1. listopada 2012. godine stupio je na snagu Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (NN 108/12 i 81/13), kojim je propisan postupak predstečajne nagodbe nad pravnom osobom i nad dužnikom pojedincem (trgovac pojedinac i obrtnik).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene